eva.ro: Stadiile cancerului de san si tratamentele corespunzatoare (Autor: Cristina Mazilu)

Prin stadiile cancerului I-IV se intelege ce dimensiuni are tumora (de la T1 la T4) si daca exista sau nu ganglioni axilari, mobili sau fixati. Astfel, potrivit Clasificarii Internationala a tumorilor UICC, in cancerul de san se disting:

Stadiul I
In acest stadiu tumora mamara este mai mica sau egala cu 2 cm, fara pierderea ganglionilor axilari si fara diseminare la distanta.

Stadiu II
In acest stadiu tumora poate fi mai mare - 5 cm. Ganglionii pot fi palpabili, mobili sau fixati si de asemenea fara a se fi raspandit in corp.

Stadiul III
In acest stadiu tumorile depasesc 5 cm (T3). Uneori se observa o rana la nivelul pielii, o ulceratie sau indurare (T4). Tumora s-a raspandit la nivelul ganglionilor limfatici axiali care sunt fixate (N2) fara diseminare la distanta (Mo).

Stadiul IV
In acest stadiu cancerul s-a raspandit la alte organe din corp si pot fi prezente metastaze osoase, pulmonare, hepatice sau la nivelul creierului (orice T, orice N, orice M1).

In functie de aceste stadii se va stabili tratamentul pe care trebuie sa il urmezi. Potrivit dr. Florin Bacanu, terapia in cazul cancerului de san tine, de asemenea si de alti factori precum:
- starea generala de sanatate a pacientei;
- varsta;
- starea pre sau postmenopauzala;
- parametrii hematologici;
- examenul histopatologic al piesei operatorii (sau al biopsiei din T, N sau M);
- afectiunile asociate, renale sau hepatice.

Tratamentul cancerului de san in functie de stadiu

Potrivit specialistului, in stadiul I, cand boala este localizata, se intervine chirurgical. Se efectueaza sectorectomia si evitarea ganglionara axiala. Terapia chirurgicala este urmata de radioterapie si de examenul imunohistochimic: prezenta sau absenta receptorilor hormonali (ER=estrogen receptori, PgR=progesterone receptor, HER2 neu; PCNA, etc.).
Terapia hormonala si/sau chimioterapia poate fi recomandata in anumite situatii in stadiul I, in functie de rezultatele testelor de laborator. Chimioterapia se recomanda in cazul in care tumora a avut ganglioni axilari invadati.

Hormonoterapia este recomandata in cazul in care se stabileste ca tumora are receptori estrogenici si/sau progesteroni pozitiv, si atunci se intervine cu:

- La pacientele premenopauzale: inhibitie ovariana (chirurgicala, radiologica sau medicala cu analiza de LHRH) si tratament cu Tamoxifen timp de 5 ani;
- La pacientele postmenopauzale: tratament cu Tamoxifen si/sau inhibitori de aromataza (Arimidex, Aromasin, Femara sau antiestrogenul pur Faslodex).
- In stadiul II se intervine chirurgical si se poate efectua mastectomie, urmata deradioterapie. Aceasta nu doar reduce sansele ca boala sa reapara la nivelul sanului, ci poate chiar sa mareasca posibilitatea de vindecare. Chimioterapia se poate recomanda in cazul in care boala s-a extins la ganglionii limfatici. De asemenea, in cazul in care se stabileste ca boala are receptor HER2 pozitiv, se poate interveni cu Herceptin (anticorp monoclonal anti Her2 negativ).
- In stadiul III neoperabil se incepe cu 3 - 4 serii de sedinte de chimioterapie, potrivit oncologului. Daca raspunsul la aceasta este favorabil, se face adjuvant postoperator (1an), chirurgie, urmata de radioterapie. De asemenea, daca este vorba de cancer cu HER2 pozitiv se administreaza Herceptin, adjuvant posoperator - 1 an.
- Potrivit specialistului, in stadiul IV cu metastaze tratamentul poate sa includa: chimioterapie, radioterapie si tratament hormonal cu receptori.
Tratamentul hormonal este diferit nu doar in functie de stadiul bolii, ci si de prezenta ciclului menstrual. Hormonii feminini pot afecta cresterea celulelor canceroase, iar tratamentul hormonal antiestrogenic are rolul de a impiedica acest lucru. Potrivit dr. Bacanu, medic primar oncolog, la femeile ajunse la menopauza se face tratament hormonal, in special cu tamoxifen, care dureaza 2 - 3 ani, apoi se trece la tratament cu antiestrogeni de generatia a III-a.
La femeile premenopauzale se efectueaza inhibitie ovariana (oprirea functiei ovarelor). Acest lucru se realizeaza fie chirurgical (ovarectomie), fie prin sedinte de iradiere a ovarelor sau administrarea de medicamente, analog LHRH. Inhibitia ovariana medicala este reversibila 20-40% in momentul in care tratamentului se va opri. Receptorii hormonali sunt detectati prin examenul imunohistochimic si sunt prezenti in peste 80% din cazuri.
Dr. Florin Bacanu subliniaza faptul ca "tratamentul corespunzator fiecarei paciente se stabileste in echipa (oncolog medical, oncolog chirurg, oncolog radioterapeut, anatomopatolog si specialist imagistica). Decizia este luata de toti medicii specialisti si apoi este prezentata pacientei". Asadar, medicii te vor informa despre ce presupune terapia pe care o vei urma si impreuna cu ei vei decide ce este mai bine pentru tine."Ideal ar fi ca pacientele cu neoplasm al glandei mamare sa fie diagnosticate in proportie de 100% in stadii curabile (I si II), un rol important avandu-l cresterea nivelului de cultura medicala al populatiei feminine cum ar fi autopalparea sanilor lunar, prezentarea macar o data pe an la un medic specialist si mamografia la femeile care au trecut de 40 de ani", adauga specialistul.