Funeraliile Monseniorului Luigi Vittorio Blasutti

Inconjurat de numerosi credinciosi, de rude si cunoscuti, si de 53 de preoti romano si greco-catolici si doi episcopi - IPS Ioan Robu, Arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, si PS Cornel Damian, episcop auxiliar - Monseniorul Luigi Vittorio Blasutti, Vicar general emerit al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti a fost condus luni, 15 iulie 2013 pe ultimul drum si incredintat milostivirii lui Dumnezeu. Funeraliile au avut loc la amiaza, mai intai in biserica Sf. Tereza a Pruncului Isus, din capitala, unde s-a celebrat requiem pentru odihna vesnica a raposatului Luigi Vittorio Blasutti, apoi in cimitirul Bellu catolic, la "mormantul necunoscut", unde s-a celebrat Sfanta Liturghie prezidata de PS Cornel Damian. Monseniorul Blasutti a fost apoi inmormantat in cimitirul Bellu Catolic, la parcela preotilor.
"Sa nu spui niciun cuvant despre mine!", i-a cerut Monseniorul Blasutti parintelui Ionel Pojum, atunci cand acesta din urma a predicat, in 2009, la Sf. Liturghie de aniversare a 60 de ani de preotie ai monseniorului. Predicatorul i-a respectat atunci dorinta, pe care a considerat-o valabila si acum, cu ocazia celebrarii funeraliilor Monseniorului Luigi Vittorio Blasutti, intors in Casa Tatalui sambata, 13 iulie 2013, dupa o suferinta indelungata, la varsta de 88 de ani.
Astfel, la omilie, pornind de la modul in care Sfintii Parinti ai Bisericii au interpretat parabola Samariteanului milostiv, Pr. Pojum a explicat ca samariteanul milostiv este Cristos, ca omul fara nume, batut si jefuit il reprezinta pe Adam, adica "orice om din orice loc si din orice timp, subjugat de slabiciune, de pacat", hanul reprezinta Biserica, "un loc care ii primeste pe toti", iar hangiul este "omul care ii primeste pe toti", prefigurand slujitorul Bisericii, preotul. "Si monseniorul Blasutti - a adaugat Pr. Pojum -, ca orice slujitor al Bisericii, a indeplinit aceasta misiune, din incredintarea lui Cristos - care a platit -, primind pe orice om, in liniste, in ascuns, cu iubire, cu fidelitate".
La sfarsitul Sfintei Liturghii, IPS Ioan Robu a dat citire unui fragment din testamentul Monseniorului Blasutti, in care acesta le multumeste parintilor, rudelor, superiorilor si celor care i-au fost alaturi in anii batranetii, cere rugaciune pentru odihna sufletului sau si iertare pentru greselile savarsite. "Pe preoti, confratii mei in Domnul, cu care m-am simtit mereu bine si placut in anturajul lor, ii rog sa nu ma uite, sa se roage la Jertfa Sfintei Liturghii pentru odihna sufletului meu. La fel, ii rog pe credinciosii pe care i-am pastorit in timpul preotiei mele cat si pe cunoscuti, sa nu ma uite in rugaciunile lor. Cer iertare Bunului Dumnezeu pentru tot ce am gresit in viata; le cer iertare de asemenea tuturor celor fata de care am gresit sau pe care i-am scandalizat. Bunul Dumnezeu sa aiba mila de mine si sa aiba bunavointa de a ma primi in imparatia sa. Sfanta Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu sa mijloceasca la Bunul Dumnezeu pentru mine. Pe Sfantul Iosif il rog pentru o moarte buna".
Inaltpreasfintitul a adaugat ca, desi Monseniorul a suferit in ultima parte a vietii, a avut o moarte buna, si a amintit ca acesta s-a intors in Patria Cereasca in ziua de 13 a lunii, dedicata in general devotiunii fata de Sf. Fecioara Maria. Totodata, arhiepiscopul i-a multumit lui Dumnezeu pentru darul preotiei pe care l-a pus in viata Monseniorului si a incredintat sufletul raposatului milostivirii lui Dumnezeu.

* * *

Monseniorul Luigi Vittorio Blasutti s-a nascut la 11 ianuarie 1925 si a fost hirotonisit la 25 iulie 1949, la Bucuresti, in ascuns - din cauza situatiei politice dificile din acea vreme -, in capela din palatul arhiepiscopal, prin impunerea mainilor Monseniorului Alexandru Cisar. A fost vicar la parohiile Oituz, Focsani, Iasi, apoi paroh la Darmanesti, Onesti, Cioplea, Targoviste, Sfanta Tereza si Preasfantul Mantuitor, in Bucuresti. In perioada 1968-1983 a fost decan de Bucuresti. Din iunie 1982, cu o intrerupere de cateva luni, a fost Vicar General al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti pana in 2003.

Sursa : arcb.ro