Senatorul Neculai Bereanu a sustinut o declaratie politica intitulata: Noul Cod Silvic - intre exigentele europene si interesul national, pe care o puteti citi in continuare.

Dezbaterea si pregatirea pentru aprobare si aplicare a CODULUI SILVIC genereaza o intrebare legitima, de respiratie nationala. Va aduce aceasta lege organica salvarea padurilor romanesti sau va continua si finaliza dezastrul in acest domeniu strategic?,, A fi sau a nu fi ?", iata intrebarea la care trebuie sa aflam raspuns neintarziat.
Traditia si folclorul romanesc ne-au lasat drept zestre o multime de metafore si proverbe care consfintesc raportul multisecular dintre om si padure : ,, Codru-i frate cu romanul", ,, Codrule, Maria Ta" , ,,Imparat slavit e codrul" si multe altele. Istoria zbuciumata a poporului roman demonstreaza ca padurea a fost salvarea noastra in toate situatiile: loc de refugiu si adapost in caz de nevoie, sursa de hrana si incalzire, loc de recreere si mai presus de toate a asigurat echilibrul natural atat de necesar si firesc unei comuniuni ideale, om - natura.
Acum acest raport nu numai ca s-a depreciat, dar omul a devenit din aliat un veritabil dusman. Omul in sens figurat, pentru ca nu-i putem acuza pe oamenii cinstiti ai acestei tari care stiu sa respecte aceasta inestimabila avere a natiei romane. Ne referim la ,,baietii destepti " , care in ultimii peste 20 de ani si-au construit structuri transpartinice, si au masacrat fara mila codrii Romaniei.
Statistici de ultima ora arata ca suntem pe ultimul loc in Europa la impaduriri dar pe primul loc la taieri, mai ales cele ilegale.
Iata de ce, declansarea acestui mare demers legislativ a generat in Colegiul pe care il reprezint o larga dezbatere si un justificat interes in randul administratiilor publice, a lucratorilor din sistem, a proprietarilor de padure, a beneficiarilor acestei bogatii - persoane juridice sau fizice.
Concluziile si propunerile facute cu prilejul acestor dezbateri, pe care le-am depus la Senat, evidentiaza ferm cateva cerinte pe care locuitorii din zona de munte le doresc cuprinse in Noul Cod Silvic si consecintele pozitive pe care noul act normativ trebuie sa le produca pentru padurile Romaniei, indiferent cine este proprietarul.
Un foarte mare numar de oameni din zona de munte a judetului Suceava au ridicat problema valorificarii superioare a materialului lemnos. In conditiile in care lemnul se vinde in stare bruta, fara nici un fel de prelucrare se inregistreaza pierderi greu de estimat. Acest fenomen pagubitor trebuie, daca nu stopat, cel putin limitat pentru ca din zona au disparut fabricile de cherestea si de mobila, atelierele de produse artizanale si de tamplarie traditionala. Au disparut mii de locuri de munca din peisajul montan al Bucovinei, in timp ce tamplaria traditionala este inlocuita cu cea de termopan industrial ce nu se dovedeste a fi deloc ecologica.
In acelasi sens s-au facut numeroase observatii si sesizari cu privire la concurenta neloiala intre firmele straine, favorizate vizibil sau tacit prin contracte pe termen lung si agentii economici autohtoni.
Sunt si alte situatii care trebuie rezolvate mai bine in Noul Cod Silvic, cum ar fi cele ce privesc accesul la pasunat si la sursele de apa pentru proprietarii de animale. Se impune sa urmarim, in acelasi timp, cu mare atentie si statuarea mai clara a obligatiilor si drepturilor micilor proprietari de padure, cu posibilitati modeste.
In cele din urma prin Noul Cod Silvic fondul forestier national trebuie aparat si ocrotit, acesta sa asigure protectia mediului inconjurator, cat mai multe locuri de munca, prosperitatea zonei montane si a intregii tari.