Grupurile reunite ale senatorilor USL au efectuat in perioada 18-19 iunie o vizita de lucru in judetul Constanta, la invitatia vicepresedintelui Senatului Nicolae Moga, a liderului Grupului PNL Puiu Hasotti, a presedintelui Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, dar si a senatorilor Alexandru Mazare si Mircea Banias.
Primul obiectiv aflat pe ordinea de zi a delegatiei celor aproape 80 de senatori USL, membri ai grupurilor PSD, PNL si PC, a fost Centrala Nuclear Electrica Cernavoda, unde au fost primiti cu mare caldura de catre directorul general Ionel Bucur, care le-a prezentat parlamentarilor situatia in care se afla la acest moment Centrala si care sunt principalele probleme cu care se confrunta proiectul de relansare a constructiei reactoarelor 2 si 3.
La randul sau, primarul orasului Cernavoda, Gheorghe Hansa a aratat importanta pe care o are acest proiect pentru bunastarea orasului si a subliniat ca foarte multa lume, de la Constanta pana la Bucuresti asteapta aceasta investitie, care va crea locuri de munca." Intrebati 10 cetateni din Cernavoda daca sunt de acord cu relansarea constructiei la reactoarele doi si trei, si 8 dintre ei va vor raspunde ca da, pentru ca au vazut care sunt avantajele." a declarat primarul orasului Cernavoda.
Senatorul PSD Șerban Valeca, presedintele Consiliului Știintific al Institutului de Cercetari Nucleare a reusit, printr-o prezentare complexa a Centralei de la Cernavoda sa isi introduca colegii senatori in tainele stiintifice ale proiectului de relansare a constructiei reactoarelor 2 si 3.
In final, liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu a multumit in numele parlamentarilor pentru primirea facuta si a asigurat conducerea Centralei Nuclear Electrice Cernavoda, dar si pe primarul orasului Cernavoda ca senatorii le vor acorda sprijinul pentru realizarea acestui proiect, considerat de senatorul Ilie Sarbu de o importanta vitala pentru tara.
Dupa plecarea de la Nuclearelectrica, senatorii din grupurile USL s-au indreptat spre Neptun. Aici s-a desfasurat intalnirea cu primarii din judetul Constanta, veniti intr-un numar impresionant pentru dezbaterea cu senatorii USL, care se anunta extrem de interesanta. Și asa a si fost, schimbul de idei pornind chiar de la inceput, fara inhibitii. Primarii au adus la masa discutiilor mai multe propuneri legislative, considerate vitale pentru comunitatile pe care le reprezinta.
"E un moment istoric, e prima oara cand Senatul Romaniei vine in judetul Constanta." a subliniat presedintele Consiliului judetean Nicusor Constantinescu chiar de la inceputul discursului sau.
"Regionalizarea Romaniei, proiect la care se lucreaza in prezent, poate rezolva foarte multe probleme existente la nivelul autoritatilor locale. Sunt multe acte normative care nu au legatura cu realitatea. Cred ca o astfel de intalnire era mai mult decat necesara, pentru ca numai astfel senatorii pot afla, cu adevarat, problemele cu care se confrunta primarii si presedintii de consilii judetene. Pe mine ma surprinde faptul ca vorbim in 2013 de regionalizare cu teama si incertitudine. Nu mai departe de saptamana trecuta, la Constanta s-a
desfasurat a IV-a editie a Forumului Cooperarii Descentralizate Romania - Franta, unde autoritatile locale si regionale din Hexagon au spus ca procesul de regionalizare demarat de ei in 1992 a dus la o crestere de 20 de ori a nivelului de trai si la o dezvoltare cu 30% a
infrastructurii de drumuri si a infrastructurii sociale. Romania are nevoie de o strategie nationala bazata pe strategii. Pana acum nu a existat o strategie de dezvoltare pentru Dobrogea. Dobrogea poate fi poarta de est a Europei."
In acest context, presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu a propus modernizarea legislatiei jocurilor de noroc astfel incat pe litoral sa poata fi o zona speciala pentru cazinouri, dupa modelele deja consacrate din Franta, Spania si Italia.
‘‘ De la Vama Veche pana la Sulina, 55 la suta din capacitatea turistica de cazare a tarii se afla
pe litoral, dar functioneaza doar doua luni si jumatate, pe an. Am putea sa exploatam aceste spatii tot anul, daca am fi maleabili in modificarea legislatiei specifice, in favoarea noastra‘‘, a spus Constantinescu.
Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici l-a asigurat pe presedintele CJ Constanta Nicusor Constantinescu de tot sprijinul sau si a facut un apel pentru intocmirea unui document prin care Dobrogea sa fie prezentata ca regiune de importanta nationala. "Aceasta regiune a Dobrogei trebuie sa beneficieze de un document cadru elaborat de autoritati si de parlamentari, cu propuneri scrise si foarte rationale prin care sa se demonstreze ca e o regiune de importanta nationala si ca trebuie sa beneficieze de o atentie speciala. Vrem sa dezvoltam zona Dobrogei" a punctat ministrul Teodorovici.
Și primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu a adus in discutie nevoia imperioasa de dezvoltare a zonei si a propus initierea unui proiect de lege care sa sanctioneze detinatorii de active turistice care nu le intretin si nu le mentin in circuitul turistic. "O mare problema sunt hotelurile abandonate. Degeaba au venit investitori, au facut hoteluri de 5 stele, daca langa ele sunt aceste hoteluri abandonate. "
Primarul comunei Cumpana, Mariana Gaju, care este si vicepresedinte al Asociatiei Comunelor din Romania a cerut sprijinul senatorilor USL aflati la dezbatere pentru rezolvarea
problemei incompatibilitatii primarilor, care au facut parte din Adunarea Generala a Actionarilor la Compania regionala de Apa si Canal SC RAJA SA. Mariana Gaju a cerut modificarea Legilor ANI si a Administratiei Publice Locale, si i-a felicitat in mod special pe senatorii PSD Gabriela Firea si Darius Valcov pentru proiectul legislativ de modificare si completare a legii 215/2001, prin care primarii isi vor putea delega din atributii viceprimarului, secretarului unitatii administrativ-teritoriale, conducatorilor structurilor sau personalului din aparatul de specialitate.
In momentul de fata toti cei 31 de primari din judetul Constanta sunt incompatibili, in fapt. In acest sens eu depun si o lista cu 600 de semnaturi ale alesilor locali. Prezenta primarilor in AGA a fost necesara. Cum ar fi fost sa delegam in AGA femeia de serviciu sau un carutas de la primarie? Prefectul a demis un primar, problema este spinoasa.Solicitam de stricta urgenta modificarea Legii ANI‘‘, a spus Gaju.
‘‘Vesnicia s-a nascut la sat‘‘, a subliniat vicepresedintele Asociatiei Comunelor din Romania, Mariana Gaju, si, in acest context, a prezentat o lista cu mai multe modificari legislative prioritare pentru bunul mers al activitatii primariilor din comunele judetului Constanta.
Presedintele Comisiei de Administratie Publica, senatorul PSD Darius Valcov i-a incurajat pe primarii prezenti sa vina la dezbaterile comisiei atunci cand se discuta proiectele de legi care ii intereseaza pentru a se consulta direct cu parlamentarii si a veni cu propuneri concrete.
Adresandu-se tuturor autoritatilor locale prezente, liderul senatorilor PSD Ilie Sarbu a reamintit ca este o adevarata traditie a Grupului sau parlamentar sa mearga prin tara, pentru a cunoaste problemele la fata locului si a-si asuma responsabilitati concrete. ‘‘Vom studia fiecare proiect de lege propus de dumneavoastra aici si vom incerca sa le sustinem si sa le transformam in legi, care sa produca efecte, sa nu ramana totul doar la nivel de discutii‘‘ a afirmat Ilie Sarbu.
Și liderul Grupului senatorial PNL Puiu Hasotti si-a felicitat colegii din USL ca au venit in numar atat de mare la intalnirea de la Neptun si a calificat vizita drept ‘‘istorica‘‘. ‘‘Toti parlamentarii USL sustin ca Dobrogea sa fie viitoarea regiune de dezvoltare. Avem 17 propuneri legislative. Procedura va incepe chiar saptamana viitoare‘‘. Puiu Hasotti a prezentat participantilor si o idee mai veche a domniei sale, ca toate siturile arheologice, cetati romane si grecesti aflate de la Ostrov si pana la Tulcea sa beneficieze de un program de restaurare, de conservare, sustinut de accesarea de fonduri europene, pentru a putea fi repuse in circuitul turistic.
La final, senatorul PSD de Constanta Nicolae Moga s-a declarat incantat de felul in care a decurs actiunea initiata de cei patru senatori USL de Constanta si si-a felicitat atat colegii parlamentari cat si primarii pentru seriozitatea cu care s-au pregatit.

(Sursa: COMUNICAT DE PRESA)