Senatorul Nicolae MOHANU a sustinut o declaratie politica pe care o puteti citi in continuare.

Traim intr-o perioada de mari transformari, perioada in care Europa se "reinventeaza", iar Romania, ca stat membru, realizeaza ca initiativele transfrontaliere sunt extrem de necesare pentru a se atinge obiectivele cooperarii, unitatii si competitivitatii, atat la nivel de stat-natiune, regiune, macro-regiune, cat si de Uniune.
Ajung astfel, stimati colegi, la tema extrem de actuala si de o vadita importanta nationala, anume Strategia Uniunii Europene de Dezvoltare a Regiunii Dunarii, poate mai cunoscuta dumneavoastra sub numele de Strategia Dunarii. Aceasta strategie identifica bazinul fluviului Dunarea ca un conglomerat cultural, social, de cercetare si dezvoltare; cu alte cuvinte, o macro-regiune. Acest macro-proiect de dezvoltare complexa a Regiunii Dunarea - Marea Neagra, la care ulterior au aderat alte state riverane sau din zona bazinului hidrografic integral al Dunarii - Germania, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovenia, Croatia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Hertegovina si Muntenegru -, a fost initiat de tara noastra, impreuna cu Austria si se afla in prezent in implementare. In acelasi timp, Romania este parte si a Sinergiei Marii Negre care a inceput in 2007.
Astfel, la sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul Judetean Tulcea si Comisia Balcanica si a Marii Negre a Conferintei Regiunilor Periferice Maritime din Europa (CRPM) au organizat, la Tulcea, o conferinta menita sa deschida cadrul colaborarii la nivel interregional, promovand ideea crearii unei retele de cooperare transnationala, ca modalitate de intarire a competitivitatii regiunilor europene, in contextul unei dezvoltari durabile si echilibrate in plan european. Nu intamplator evenimentul s-a desfasurat la Tulcea, deoarece acest judet reprezinta Romania in cadrul acestei organizatii, alaturi de alte patru judete, respectiv Calarasi, Caras-Severin, Constanta si Galati.
Strategia Dunarii este un pas firesc pe care statele riverane l-au facut in directia atingerii unor obiective paralele strict reciproce: consolidarea ecologica a bazinului Dunarii si dezvoltarea integrata a navigatiei, turismului, patrimoniului cultural si nu in ultimul rand a capabilitatii economice. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, domnul Viceprim-ministru Liviu Nicolae Dragnea, a moderat una dintre sesiunile seminarului international referitoare la identificarea sinergiei dintre politicile europene puse in aplicare in Romania, concluzionand ca, pe termen scurt, "cel mai important obiectiv al statelor dunarene va fi de a corela obiectivele din Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii cu programele europene din perioada 2014-2020". Domnul Viceprim-ministru a subliniat necesitatea ca Romania si Bulgaria sa colaboreze la programarea 2014-2020, astfel incat dezvoltarea zonei Dunarii si a Marii Negre sa poata fi finantata din fonduri europene in viitorul exercitiu financiar multianual. De aceste fonduri pot beneficia autoritatile publice locale si regionale, Strategia raspunzand nevoilor de dezvoltare ale acestora insa beneficiarii finali sunt toti cetatenii statelor participante, inclusiv cei ai Romaniei si vecinilor bulgari.
Asadar, Guvernul roman ne asigura ca cele doua state ar putea derula, in perioada 2014-2020, prin viitoarele programe europene, proiecte pe diferite domenii de interes, in zona de granita. Pe de alta parte, noua, in calitate de reprezentanti in Parlamentul Romaniei si ai locuitorilor din zonele "riverane" ne revine obligatia de a ne implica in acest proiect european facandu-i cunoscute obiectivele si implicatiile. Sa nu uitam ca tara noastra nu este simplu membru, ci, alaturi de Austria, suntem co-initiator; gestionam trei domenii prioritare, dintre cele 11 existente (Transporturi pe ape interne - impreuna cu Austria; Cultura si turism - impreuna cu Bulgaria; Gestionarea riscurilor de mediu - impreuna cu Ungaria), iar Ministerul Afacerilor Externe asigura coordonarea la nivel national in domeniu, iar in acest scop a fost creat Biroul Strategiei Dunarii.
Doresc mult sa incurajez, pe aceasta cale, toate initiativele private si publice locale si regionale din toate domeniile de interes acoperite de Strategie, care isi propun sa se concretizeze in proiecte fiabile, proiecte care pot fi finantate prin intermediul fondurilor europene deja existente - Fondurile structurale si de coeziune, Fondul de solidaritate al UE, Programul FP7, instrumentul LIFE+, Fondul european de Garantare in Agricultura si cel pentru Dezvoltare Rurala, precum si prin intermediul fondurilor puse la dispozitie de catre institutiile financiare internationale (Banca Europeana pentru Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), al parteneriatelor public-private, al contributiilor de la bugetul national sau al bugetelor locale. In plus, Parlamentul European ia in calcul si crearea unei linii bugetare speciale (2013-2020).
In incheiere, urez mult succes domnului Viceprim-ministru Liviu Nicolae Dragnea si colegilor de la Ministerul Afacerilor Externe in activitatea pe care o desfasoara in implementarea Strategiei si mentionez cateva dintre proiectele majore propuse pana in prezent de Romania:
• Amenajarea raului Arges pentru apararea impotriva inundatiilor, pentru irigatii si alte folosinte (Canalul Dunare - Bucuresti);
• Infiintarea unui Centru International pentru Studii Avansate Dunare - Delta Dunarii - Marea Neagra;
• Constructia unor poduri noi peste Dunare impreuna cu partenerii bulgari;
• Implementarea unui proiect de management al riscurilor in Delta Dunarii (inundatii, accidente cu impact transfrontalier).
Asadar, stimati colegi, va invit sa fim alaturi de toti ceilalti factori implicati si sa sprijinim acest instrument comunitar de cooperare macro-regionala din cadrul Uniunii Europene, sustinand si incurajand initiativele din colegiile a caror voce suntem aici, in Parlamentul Romaniei.