Multe persoane, in general cele friguroase, dezvolta anumite reactii odata cu instalarea anotimpului rece: astfel fara motiv pot apare pe anumite suprafete ale corpului: fata, brate, picioare (genunchi sau partea interioara a coapselor) iritatii, inrosiri, pete sau eruptii. La nivelul tractului respirator apare guturai,durere de ochi, lacrimare, prurit, mai ales in zilele insorite. Cand persoana se expune la vant pot apare fenomene de cefalee sau efect de bronhospasm la rece. In incaperea calda fenomenele dispar. Hipersensibilitatea la frig apare la persoane cu imunitatea dereglata, legata de problemele tractului gastrointestinal, in special ulcer si disbacterioze dar si la cei cu hepatita cronica , colecistita,pancreatita, amigdalita sau sinuzita.
Fiind o pseudoalergie preparatele imunostimulatoare si antihistaminice nu au efectul dorit si de aceea se apeleaza la alte terapii.
Reguli de urmat pentru cei afectati: 1. a se evita expunerea la frig, 2. se folosesc haine calduroase din materiale naturale sa asigure confort si caldura cu protejarea zonelor afectate, 3. inainte de iesirea din incaperea calda se unge pielea fetei si a mainilor cu crema grasa si se bea ceai fierbinte. Cei cu rinita alergica pot folosi picaturi antialergenice dar fara efect vasoconstrictor, 4. pe locurile iritate se pot aplica unguente gen Cicaderma sau Homeoplasmine, 5. se renunta la alimente cu efect excitator si alergenic : cafea, cacao,condimente,afumaturi, carnati, ananas.
Plantele cu efect antialergic ce pot fi folosite sunt: brusturele,cicoarea,coada soricelului, iarba mare, levantica,papadia,socul,talpa gastei, trei frati patati ,turita mare. Alergiile pot fi tratate foarte bine prin acupunctura si homeopatie,pentru acest lucru fiind necesara consultatie si stabilirea schemei de tratament pentru fiecare caz.
De asemenea organismele cu alergie la frig (agravate in anotimpul rece) fiind cu deficit de energie Yang si accentuare de energie Yin vor suferi ameliorari prin dietoterapie Yang.
Astfel sunt indicate: cereale (orz,orez,grau,hrisca) legume ( varza alba,linte,papadie, laptuca,andive,urzici, varza creata, praz, naut, ridiche de luna, napi, ceapa, patrunjel,morcovi, soia) seminte de floarea soarelui , susan, ginseng, peste ( somon,creveti,homari, scrumbii, sardele ,icre negre, icre de diferiti pesti) carne (oaie, rata, curca) oua (in special embrionate), hrean, salvie,cicoare, halva, etc....Aceasta dieta este indicata celor ce nu sufera de alergii alimentare la alimentele enuntate anterior.
O alta metoda de a ajuta refacerea tesuturilor afectate o reprezinta gemoterapia. Sunt folosite : Extractul de coacaz negru, extractul de fag, extractul de ginkgo biloba, extractul de ulm.
Pielea si tractul respirator reprezinta bariera de separare a doua lumi: corpul uman expus si lumea exterioara manifesta . De aceea orice manifestare la acest nivel are o conotatie de lupta, de intoleranta (la alergeni,virusi,bacterii,factori de mediu, conditii stresante rau gestionate etc.).
De aceea pentru dezvoltarea unei strategii terapeutice este bine ca pacientul sa fie consultat de specialist si stabilita o schema de tratament eficace.

Caz clinic

A.R. in varsta de 23 ani vine la consultatie prezentand eruptii de culoare roz -pal,care apar brusc : febra,aversiune fata de frig,rinoree. Limba este palida ,cu depozit alb si subtire, iar pulsul superficial si incordat. A urmat tratament prin acupunctura urmarindu-se eliminarea Vantului,incalzirea Frigului,armonizarea energiilor Wei-Qi, si Ying-Qi. Simptomele au remis, pacientul simtindu-se confortabil.
Prin armonizarea energiilor interioare Omul poate fi in echilibru mental, emotional si fizic reusind sa decida corect in situatii de intensitate diferita.
,,...Fii cu masura, priveste-te pe dinafara, nu ai de mers departe.
Cerul nu greseste.
Intunecarea luminilor interioare poate aduce necazuri mari."
Confucius-Decade di Tang
Sursa:
Dr.Iuliana Avadanei
Medicina generala
Homeopatie Acupunctura
Centrul de Sanatate Medireflex