Magazin : De ce ne dor salele (Autor : ADRIAN-NICOLAE POPESCU)

Binecunoscutele dureri "de sale" (adica plasate in partea inferioara a spatelui), care uneori chiar ne incremenesc in pozitii mai mult sau mai putin caraghioase, sunt de obicei cauzele unor chinuitoare nopti albe si zile in care nu ne gasim locul. Drept explicatie, aducem in prim-plan ideea de curent care ne-ar fi "tras" fara sa stim cand si cum, de umezeala, de stat prea mult timp in fata calculatorului ori a televizorului etc. Aflati insa ca durerile lombare - aceasta este denumirea lor corecta, data fiind localizarea in zona lombara - au incredibil de multe cauze potentiale, pe care nu ar strica sa le cunoastem, pentru a sti cum sa actionam mai departe, spre eliminarea problemelor ce pot deveni extrem de periculoase pentru sanatate.

Cauze musculare. De vina sunt muschii lombari, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare: u ruptura fibrei in urma unui efort fizic violent; - oboseala excesiva; - insuficienta musculara; - incordarea cauzata de un efort neobisnuit sau prelungit ori de o stare febrila.

Cauze discale. Poate fi lombalgia comuna simpla, lumbago, respectiv nevralgia sciatica; sau este vorba despre un disc intervertebral afectat (deteriorare, hernie de disc).

Tulburari de statica vertebrala. Pot antrena dureri frecvente de origine musculara sau a tendoanelor, in functie de problema indusa: - scurtarea, fie si minima, a unui membru inferior (problema frecventa); - postura vicioasa cauzata de caracteristici ale vietii moderne (banca scolara, scaunul automobilului, profesie etc.); - cifoza (spinarea incovoiata); - hiperlordoza (scobitura din josul spatelui este accentuata); - deplasarea sau torsionarea vertebrelor (cauzata de ingrasare, de sarcina sau de varsta post-menopauza, la femeile de peste 60 de ani obeze ori cu osteoporoza). Afectiunea poate fi determinata si de: - artroza articulatiilor posterioare, la subiectii varstnici; - distrugerea unei parti a ultimei vertebre lombare; u entorsa lombo-sacrala; - canal lombar ingust; - malformatii congenitale.

Traumatisme. Soc, cadere, miscari fortate, in special cu rotirea trunchiului, efort muscular brutal si neobisnuit. Fractura. Tasarea corpului vertebral, fie spontana, fie in urma unei caderi, la persoanele varstnice cu osteoporoza. Durere tardiva dupa o fractura, prin absenta reeducarii functionale. Dureri post-operatorii: - lombalgie reziduala dupa interventia chirurgicala pe discul intervertebral; u sechele dureroase ale unei grefe vertebrale; - dupa o punctie lombara.

Cauze reumatismale. Cea mai frecventa este artroza, in special la subiectii varstnici, chiar daca nu exista un paralelism intre aspectele radiografice si intensitatea durerii (in geneza acesteia intervin alti factori, ca activitatea pacientului, caracteristicile musculaturii, latura psihoafectiva etc.). Reumatismele inflamatorii, fara legatura cu varsta. Durerile sunt si nocturne, in caz de reumatism articular acut, reumatism psoriatic, spondilartrita anchilozanta.

Maladii osoase. Intre altele, pot afecta si vertebrele lombare, in: - osteoporoza (la menopauza, senilitate, imobilizare); - osteomalacie (demineralizarea tesutului osos, echivalentul la adulti al rahitismului la copii); - hiperparatiroidie; - tuberculoza osoasa; - spondilodiscita nontuberculoasa (infectie a tesutului osos aparuta in corpul vertebral si extinsa ulterior la discurile intervertebrale); - "pietrificarea" oaselor; - osteocondrita de crestere (leziune a cartilagiilor vertebrale cauzata de un aport sangvin insuficient); - boala lui Paget (boala cu evolutie indelungata, care cauzeaza cresterea anormala a oaselor); - mielom multiplu (proliferare maligna, de origine necunoscuta, a plasmocitelor - celule specializate in secretia de anticorpi - in maduva osoasa).

Tumori vertebrale: hemangiom, limfosarcom, reticulosarcom, maladia Hodgkin, plasmocitoza, metastaze, tumori invecinate, care comprima trunchiul nervos.
Maladii viscerale abdominale. Litiaza renala (calculi sau pietre la rinichi). Hidronefriza (marirea unui rinichi). Pielonefrita (infectie renala). Abces renal sau perirenal. Pancreatita. Obstructie intestinala si ocluzie intestinala. Anevrism al aortei. Relaxarea muschiului peretelui abdominal (in obezitate, lipsa exercitiului fizic etc.). Afectiuni ginecologice: - retroversie uterina; - sarcina; - infectie a ovarelor sau a trompelor uterine; u prolaps; - orice tumoare pelviana, in special fibrom, chist etc.; - sechele dupa nastere; - sechele ale unei operatii mutilante a organelor genitale; - orice cauza a congestiei organelor pelviene; - cauze psihosomatice, bazate pe probleme feminine esentiale.

Lombalgii de origine neurologica. Zona Zoster (poate atinge regiunea lombara, durerea fiind de tipul arsurii); neurinom (tumora benigna a unui nerv); simptom de debut al poliomielitei; meningita cronica; arachnoidita (inflamatie a arahnoidei, una dintre cele trei membrane care constituie meningele); scleroza in placi; tumori intra-rahidiene (meningiom, Hodgkin etc.). Lombalgiile psihogene apar mai ales la femei, cu profil psihologic caracteristic (hipersensibilitate, anxietate, depresie) sau in cursul unor situatii conflictuale (sexuale, familiale, financiare). Sinistroza este o durere reala sau simulata, consecinta a unui accident de munca sau rutier, a unei operatii, care implica multe cheltuieli, investigatii diverse, nu doar medicale, chiar intreruperea activitatii profesionale; solicitarea de daune pentru prejudiciul suferit devine o idee fixa pentru bolnav, deseori fiind vorba despre nevropati sau paranoici.
In concluzie: dupa cum lesne se poate constata, diagnosticarea unei dureri lombare este departe de a fi simpla si necesita un aviz medical inainte de aplicarea unui tratament. In caz de incertitudini din partea medicilor, investigatiile ulterioare vor elimina cauzele cele mai grave, indicand o cale mai sigura de tratament.