Ploile puternice si defrisarile masive sunt responsabile pentru inundatiile care se abat periodic, in fiecare an, asupra Romaniei.
Specialistii afirma ca defrisarile masive din muntii Romaniei ajuta natura dezlantuita, fiind principala cauza a inundatiilor.
Autoritatile vorbesc mereu despre necesitatea opririi taierilor haotice de paduri, fiindca influenteaza in mod negativ producerea inundatiilor.
Specialistii spun ca atunci cand ploile sunt mai abundente si mai persistente apar necazurile. Padurile au un rol foarte important.S-a constatat o legatura intre defrisari si inundatii.
Atunci cand ploua abundent, apa se scurge in bazinele hidrografice ale raurilor.
Padurea este factorul care stabilizeaza solul. Viteza de scurgere de pe versanti este mai mica daca zona respectiva este impadurita. Muntele este un loc unde nu se face curatenie. In urma defrisarilor raman crengi, busteni, radacini de copaci, rumegus, iar ploile abundente le duc la vale.
Efectele sunt dezastruoase: se infunda podurile, podetele, au loc alunecari de teren, se modifica configuratia albiilor raurilor.
(Surse : Ministerul Mediului, ANMR, Adevarul)