Boala nu trebuie privita ca o catastrofa, ci ca un prilej de introspectie, de liniste, de intrerupere a gandurilor.

Definitia pacatului o stim. Pacatul sunt grijile si incalcarea celor trei legi universale revelate. Daca pana acum nu stiati foarte limpede ce inseamna "pacat", iata o definitie ajutatoare. Pacat inseamna sa ai griji — daca ai griji, ai pacate. Grijile ne imputineaza linistea, imputineaza viata. "Rumegarea" gandurilor slabeste omul. Boala prilejuieste aceasta intrerupere a grijilor; este o oprire fortata din "mecanica pacatului", din mecanica vietii pacatoase. Exista o a 11-a porunca — noi stim doar 10, pe care le-am interiorizat si dupa care ne conducem.Porunca a 11-a apare ca un verset in Psalmul 45, suna asa: "Opreste-te si cunoaste!" ("Opriti-va si cunoasteti ca Eu sunt Dumnezeu" Ps. 45:10). Consideram aceasta fraza ca porunca a 11-a.
Stiti ca in Pentateuh (Vechiul Testament) sunt 613 porunci?! In afara de cele 10, cele mai importante, in primele 5 Carti ale lui Moise apar deci si multe altele. Iar a 11-a ar fi "Opreste-te si cunoaste!". Nu poti ajunge la cunoastere din mers. Noi trebuie sa descoperim oprirea spirituala. Opreste-te si citeste Filocalia sau Patericul. Opreste-te si fa un minut de introspectie. Introspectie inseamna linistea interioara. Nu analiza interiorul: analiza este un viciu intelectual. Introspectia este doar liniste interioara.
Opreste-te deci si cunoaste inaltimea ta spirituala, precum si dimensiunea ta cea mare. Aceasta a 11-a porunca este incununarea celor 10 porunci cunoscute, dupa ce te-ai civilizat, cand incepi sa-ti descoperi dimensiunea metafizica. "OPRIREA" este o practica. Ea a fost dezvoltata in Filocalia, care a propus "exercitiul celor 6 opriri". Acest "opreste-te" se poate referi si la controlul celor 6 surse de agitatie si dezorganizare a personalitatii. Prima oprire este stabilitatea fizica: ea atrage dupa sine stabilitatea mintii si lipsa grijilor. A doua oprire este oprirea de la pacat. A treia oprire este oprirea de la mancarea care ne aprinde. A patra oprire: de la adunarea cu oamenii inferiori moral — deci un indemn de a te aduna cu oameni sporiti, cu oameni cu preocupari inalte. Oprirea este stazis. In greceste, stazis inseamna exercitiu spiritual, cum ar fi rugaciunea. Si rugaciunea este tot oprire. Aceasta este deci regula a treia: boala este un prilej de oprire, de introspectie.
Omul se imbolnaveste nu numai pentru ca incalca o lege, ci sa-si aminteasca de o lege sacra, si sa se schimbe.
(Sursa: Internet)