JURNALUL NATIONAL - Cum era sa ajunga Iliescu presedinte cu 5 ani inainte de Revolutie. Cronica unui puci ratat contra lui Ceausescu

Marturia

Iata ce a declarat despre complot comandorul Anton Bejan, ultimul "conjurat" aflat in viata.

Rep: Cum a fost treaba cu conspiratia?

A.B.: Complotul a fost initiat de Ion Ionita si Vasile Patilinet. A fost o grava eroare ca nu am reusit sa mizam pe elementul-surpriza. Am gresit ca am implicat prea multe persoane si ca am avut contacte mult prea vizibile cu sovieticii. Eu aveam contact direct cu Kostyal, care era om de actiune. Capitanul Nicolae Radu era un palavragiu groaznic, spunea cui apuca despre cum o sa-l dea jos pe Ceausescu. El luase legatura si cum Magurenu si cu Iliescu. Eu cred ca Magureanu s-a gandit sa iasa bine orice s-ar fi intamplat si de aia a facut un joc dublu. Am atras atentia Securitatii si s-a ales praful.

Rep: Stiu ca si dvs aveati legaturi directe cu sovieticii...

A.B.: Da, eram prieten cu consulul sovietic din Constanta, Krubleak, ma invita la cocktail-uri sau sa luam ceaiul. Krubleak a fost inaintat la Bucuresti, ne vizitam si aici. Rusii nu au prea vrut sa se bage. Pe mine ma rugase Nicolae Militaru sa ii fac legatura cu Krubleak si sovieticul nu a vrut sa-l primeasca. Eu ii informasem pe rusi despre existenta grupului, dar ei nu au vrut sa se bage direct.

Rep: Dvs personal stiati de existenta "grupului Iliescu", ca parte a conspiratiei?

A.B.: Da stiam ca exista si consideram inca de atunci ca Ion Iliescu e cel mai potrivit sa preia conducerea. Trebuia un civil care sa cunoasa mecanismele de functionare ale statului. Totusi Iliescu era foarte prudent.