Senatorul Valer Marian a sustinut in urma cu un an o declaratie cu titlul: "Cateii lui Basescu de la ANI sunt protejati de cei de la DNA". Avand in vedere suspiciunile de abuz, coruptie si partizanat politic ce planeaza asupra numitului Horia Georgescu, senatorul Valer Marian revine azi si cere Senatului Romaniei sa adopte de urgenta o hotarare prin care sa solicite Consiliului National de Integritate, organism desemnat si coordonat de Camera superioara a Parlamentului, revocarea lui Horia Georgescu din functia de presedinte al ANI.

5. Agentia Nationala de Integritate a suportat, din bugetul sau pe anul 2008, indemnizatia de sedinta pentru reprezentantul Ministerului Justitiei (secretarul general al agentiei - domnul Horea Georgescu) in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Plata indemnizatiei s-a efectuat, contrar prevederilor legale din bugetul Agentiei Nationale de Integritate si nu din bugetul Ministerului Justitiei.
6. Activitatea de achizitii publice s-a desfasurat cu nerespectarea prevederilor legale, astfel:
a). programul anual al achizitiilor publice nu a fost corelat cu bugetul aprobat, nu a fost actualizat in functie de achizitiile efectuate pe parcursul anului si nu a fost corelat cu programul de investitii publice, respectiv cu pozitia "Alte cheltuieli de investitii";
Totodata, pentru achizitiile publice finantate de la titlul "cheltuieli de capital" institutia s-a orientat preponderent catre "cumpararea directa", in defavoarea procedurilor in sistem competitional, procedandu-se la:
- divizarea unor pozitii inscrise in lista "Alte cheltuieli de investitii";
- calcularea eronata a valorii estimate a contractelor fara a se tine seama de produsele similare, de valoarea cumulata, fara TVA, a produselor care se preconizau a se achizitiona, sau de momentul prevazut de lege pentru determinarea valorii estimate a contractelor;
- elaborarea de specificatii tehnice cu referiri la brandul producatorului fapt care a determinat achizitionarea de bunuri de natura mijloacelor fixe cu precadere prin cumparare de la un anumit furnizor, cu vicierea mediului concurential.
b). Agentia Nationala de Integritate a achizitionat servicii de inchiriere constand intr-un apartament duplex intr-o zona centrala a capitalei achitand pentru o perioada de trei luni suma de 85.832,12 lei, in conditiile in care:
- in perioada 07 noiembrie 2008 - 31 ianuarie 2009, in care contractul de inchiriere a produs efecte, sediul respectiv nu a fost utilizat;
- nu a fost efectuata o evaluare a spatiului de care dispunea Agentia, pentru a determina si justifica situatia care a generat necesitatea si oportunitatea inchirierii apartamentului si efectuarea platilor din credite bugetare;
- chiria lunara prevazuta in contractul incheiat se situeaza aproape de valoarea estimata initial pentru toata perioada contractului, de doua luni, ceea ce constituie un indiciu ca achizitia s-a efectuat la un pret dublu fata de cel real, fapt de altfel confirmat de preturile de pe piata imobiliara din perioada respectiva, pentru aceeasi zona.
De asemenea, Agentia Nationala de Integritate a incheiat in luna iulie 2008 un contract de achizitii publice in valoare de 11.777 euro (echivalentul a 42.900 lei la cursul din perioada incheierii contractului) cu o durata de 4 luni, avand ca obiect inchirierea a 30 de sisteme informatice, in conditii de lipsa de transparenta si cu cheltuirea neeconomicoasa si ineficienta a resurselor bugetare. Concluzia se bazeaza pe faptul ca pretul inchirierii pe bucata, pe cele 4 luni, reprezenta 58,6% din pretul unui echipament nou cu aceleasi performante tehnice, de tipul celor pe care agentia le achizitionase intr-o perioada anterioara. Deosebit de acestea, procedura de achizitie nu s-a derulat in conditii de transparenta, iar echipamentele nu au fost inchiriate pentru lucrari care ar fi putut comporta o anumita urgenta, ci pentru activitatea permanenta a institutiei, ceea ce conduce la concluzia ca solutia adoptata a fost dezavantajoasa pentru bugetul statului, intrucat, asa cum reiese din analiza efectuata, echipamentele care puteau asigura necesitatile functionale puteau fi achizitionate, la un pret echivalent cu chiria pe aproximativ 7 luni.

(Va urma)