ioanadeea.wordpress.com : Cum sa ne ferim de fracturi

Fractura de col femural sau de sold este o afectiune intalnita cu precadere la persoanele de peste 65 de ani, cunoscute cu osteoporoza.
Este o fractura de fragilitate, favorizata de slaba rezistenta a oaselor osteoporotice si provocata de traumatisme minore, precum o cadere, un acident casnic sau chiar desfasurarea unei activitati zilnice.
Femeile sunt mai predispuse sa sufere o fractura de col femural, pentru ca acestea pierd densitatea osoasa pe masura ce imbatranesc intr-un ritm mai rapid decat barbatii. In plus, scaderea nivelului de estrogeni odata cu instalarea menopauzei este un factor de risc pentru osteoporoza la persoanele de sex feminin (osteoporoza endocrinologica).
La batrani, in special cei cu afectiuni asociate, fractura de col implica riscuri suplimentare datorita imobilizarii si complicatiilor ce deriva din acest fapt.
Fracturile de col survenite la tineri si adulti, sunt cauzate de cele mai multe ori de traumatisme de energie inalta, ca cele din accidentele rutiere.
Fractura de col femural este o afectiune grava. Desi este tratabila, complicatiile sale pot pune viata in pericol.
Atunci cand exista o potologie care contraindica interventia chirurgicala pentru protezare, se utilizeaza un sistem de tractiune ce urmareste repozitionarea segmentelor osoase pentru a permite vindecarea fracturii. Aceasta metoda inseamna imobilizarea pacientului pentru o lunga perioada de timp.
Riscurile la care sunt expuse aceste persoane tin de formarea trombilor in venele picioarelor si migrarea lor in plamani, provocand o afectiune numita trombembolism pulmonar, ce poate fi fatala. Alte riscuri ale imobilizarii prelungile la pat includ formarea escarelor, infectii de tract urinar, pneumonii, atrofii musculare.
Osteoporoza este cel mai important factor de risc pentru fractura de col femural.
Din fericire, osteoporoza se poate diagnostica si trata, reducand astfel riscul de a face o fractura de col.
Preventia osteoporozei este cel mai important lucru pentru preventia fracturilor in generel si a fracturii de col femural in special.
Activitatea fizica este un factor determinant in preventia osteoporozei. Osul este un tesut viu, care, asemenea muschilor ce devin mai puternici cand sunt antrenati, devine mai rezistent atunci cand este supus unor presiuni si isi pierde din duritate in lipsa unui stres fizic si in sedentarism.
De aceea, activitatea fizica moderata are un efect benefic asupra scheletului, oamenii activi fizic avand o densitate minerala osoasa mai buna decat a persoanelor sedentare, la orice varsta.
Fumatul si consumul de alcool trebuie reduse pentru a preveni pierderea de masa osoasa si aparitia osteoporozei.
Tratamentul medical ala osteoporozei. In unele situatii stilul de viata si dieta recomandata de nutritionist nu pot preveni osteoporoza si fracturile oaselor afectate de osteoporoza.
Fractura de col femural trebuie prevenita si prin evitarea producerii unor traumatisme, evitarea unor activitati periculoase, printr-o atentie sporita in timpul mersului.