Finala Cupei Mondiale de fotbal din Rusia opune, duminica, de la ora 18: 00 (ora Romaniei), pe stadionul Lujniki din Moscova, echipele Frantei, campioana mondiala in 1998, si Croatiei, care deja a reusit cea mai mare perfomanta din istoria sa: calificarea in ultimul act al unui Campionat Mondial de fotbal. Meciul este transmis in direct de TVR 1 si TVR HD. Stadionul are o capacitate de 80.000 de locuri. La meciul de duminica vor asista multe personalitati, inclusiv presedintele Vladimir Putin, care a mai fost prezent la aceasta Cupa Mondiala doar la meciul inaugural al competitiei, in care Rusia a invins categoric Arabia Saudita. Finala dintre Franta si Croatia pune punct campionatului mondial de fotbal. Intalnirea dintre Franta si Croatia s-ar putea incheia cu cea mai mare surpriza, una istorica, in cazul in care fotbalistii din Croatia (4 milioane de locuitori) vor reusi sa invinga echipa Frantei (66 milioane de locuitori).
Franta, care va juca a treia sa finala, dupa cea pierduta in 2006 in fata Italiei, tinteste consacrarea actualei generatii, care a ratat titlul european in urma cu doi ani, pe teren propriu, dupa o finala cu Portugalia, scrie Agerpres.
Croatia, a 13-a echipa care ajunge intr-o finala a Cupei Mondiale, reprezinta o tara de doar 4 milioane de locuitori, dar indrazneste sa viseze ca are puterea sa ajunga printre cele doar 8 tari care au cucerit trofeul in cele aproape 9 decenii ale competitiei: Uruguay, Argentina, Brazilia, Italia, Anglia, Franta, Spania si Germania.
Croatia are de luat si o revansa in fata Frantei, pentru ca aceasta din urma e cea care i-a oprit drumul catre finala in urma cu 20 de ani, invingand-o in penultimul act (1-2), dupa care les Bleus au cucerit titlul, iar Vatrenii s-au multumit cu medaliile de bronz. Dupa acea performanta, croatii nu au mai reusit sa depaseasca faza grupelor la niciun turneu final de Cupa Mondiala, pana in Rusia. Cele doua echipe s-au confruntate de cinci ori, Croatia nereusind nicio victorie, doar doua partide de egalitate, printre care si una la EURO 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Frantei. Finala de la Moscova va fi meciul cu numarul 900 din istoria Cupei Mondiale. Franta a jucat si primul meci al competitiei, invingand Mexicul cu 4-1 la editia inaugurala, din 1930. De asemenea, va fi a 9-a finala a competitiei care se disputa intre echipe de pe continentul european.