Pe blogul Adinei Banea a aparut un interviu cu Mihai Dragomir - profesor, antrenor fitness, specialist anti aging si autor almecanismelor renasterii prin miscare

Sub rabdarea, inspirația, dedicarea si empatia unui mentor in educatie fizica si nutritie, nenumarate vieti au fost deviate la 180 de grade de la nesiguranta, apatie, despresie si chiar conditii medicale grave. Am aflat discutand cu Mihai Dragomir, profesor, antrenor fitness, specialist anti aging si autor al mecanismelor renasterii prin miscare, ca palier spre sanatate.

- Drumul dvs in sport a inceput prin practicarea artelor martiale. Ce lectii legate atat de frumusetea sportului, cat si de dezvoltarea caracterului v-au oferit acestea?
- Sportul pentru mine a insemnat, inseamna si va insemna VIATA! De copil imi doream cu ardoare sa apartin unui club sportiv si sa devin asemeni idolilor mei de la aceea vreme. M-am trezit astfel visand pe vocea inconfundabila care facea sa te treaca fiorii atunci cand deschidea culisele unei intreceri sportive de orice fel: fotbal, handbal, gimnastica, etc. Nu aveai cum sa nu tresari la auzul timbrului vocal care iti inunda mintea si sufletul plin de dorinta nebuna de a face parte din acel film, acea poveste.
Va vorbesc despre marele comentator sportiv domnul Cristian Topescu.
Este cel care a trezit in mine dorinta nebuna de a face sport. Sunt unul dintre aceia care au trait cu adevarat visul de a deveni campion.
Fotbalul si handbalul primau la acel moment, aveam 11 ani atunci, iar artele martiale le puteai vedea doar in filme. Fiind in necunostinta de cauza in ceea ce priveste artele martiale in Romania am fost pus in postura de a alege intre sporturile mama din acea perioada - Fotbalul si Handbalul. Sincer sa fiu nu prea m-am acomodat cu cei din fotbal si cu fotbalul in general, simteam ca ceva nu este in ordine iar dupa mai multe initiative ale antrenorului de a ma tine pe banca de rezerve, am hotarat sa fac o schimbare: dupa circa trei luni am cerut sa fiu trecut catre handbal. Noroc cu antrenorul Piticul (asa era poreclit maestrul nostru de atunci) in persoana lui Anichei Vasile care m-a facut sa vad si sa simt ca pot, m-a facut sa cred in mine in ciuda nelinistii pe care o aveam. Dintr-un copil bland, suav si temator m-a trasformat intr-un fierbator de cafea " el imi dadea scanteia iar eu fierbeam, ardeam cu adevarat. In timpul dedicat practicarii acestui sport (handbal) am avut sansa nemaipomenita de a participa la un antrenament al bine cunoscutului maestru in arte martiale, Florentin Marinescu, antrenament de pregatire fizica cu echipa de fotbal a Clubului Steaua Bucuresti. Aveam o idee vaga la acel moment despre o ramura a artelor martiale de atunci avand sansa sa practic cursuri de Tae Kwon Do. Faptul ca l-am cunoscut pe Maestru a venit la fix, a fost ca o manusa pentru mine. Un adevarat Maestru al artelor martiale care venea intr-adevar cu o abordare noua pe piata, fapt ce a constituit pentru mine o initiativa pentru viata si pentru mai departe.

- Cum se manifesta o relatie armonioasa cu sportul pentru o persoana al carei program echilibreaza activitatea profesionala cu viata sociala si cea personala?
- Din punctul meu de vedere dar mai ales dupa o viata dedicata cercetarii si studiului afirm ca regula simpla a acestei relatii este intelegerea faptului ca la origine suntem oameni si cei doi factori principali existentiali sunt miscarea si aportul nutritional. Pentru a beneficia de un mod de viata echilibrat si sanatos, asa cum toti ne dorim, prioritar este aspectul nutritional care sa ocupe o pondere de 80 % iar miscarea o pondere de 20% in viata noastra. Regula simpla se poate obtine doar prin constientizare (importanta primordiala a noastra, a organismului uman), asadar un proces prin care putem sa ne asiguram de sanatatea si buna functionare a noastra pe mai departe.

- Cum poate fi actionata despartirea fata de sport, ca urmare a unor varii decizii de viata sau a unor conjuncturi nelegate de vointa persoanei ce-l practica, astfel incat organismul sa nu perceapa schimbarea drept un soc?
- Ca sa putem intelege acest fenomen avem nevoie de o cunoastere mai profunda a informatiilor reale si corecte despre sport (lasand la o parte vointa practicantului unui sport, aspect care intr-adevar poate reprezenta un factor important in atingerea unui nivel de pregatire ridicat) trebuie sa intelegem importanta rolului specialistului in materie de sport. Daca am cerceta cu atentie o sa observam ca sportul la origini are ca fundament competitia, intrecerile de tot felul stand la baza relatiilor interumane si culturale atat la nivel national cat si international. Mai mult decat atat nu realizam faptul ca indiferent de optiunea sau alegerea pe care o facem, atat pentru noi cat si pentru copilul nostru, aceasta se dovedeste a fi tocmai nepotrivita si ca si consecinta se poate manifesta printr-un soc atat la inceput, pe parcursul practicarii cat si la despartirea de sport. Aud foarte des oamenii spunand ca au facut sport de performanta, dar cati realizeaza ca de fapt o mare parte au pierdut o groaza de timp pretios din viata facand o alegere nepotrivita, deoarece nu au avut o finalitate concreta … Este extrem de importanta alegerea unui sport in functie de aptitudini, care trebuie depistate de un specialist, din timp, pentru ca pierderile sa fie cat mai mici si beneficiile cat mai mari. Elementul cheie este actiunea corecta prin alegeri personalizate si nu a unei actiuni de masa (cu multimea). Trebuie lamurit ce inseamna miscarea si ce inseamna sportul. Sportul este o forma de joc competitiva in care exista o strategie proprie si complexa dupa care se desfasoara pregatirea si antrenamentul pentru a putea concura cu alti sportivi, echipe, cluburi sau federatii. Aici toti cei inscrisi fac acelasi lucru, se antreneaza toti la fel, nu exista personalizarea sau individualizarea formei de antrenament. Daca ai aptitudini pentru acel sport atunci ai sanse pentru mai departe. Nu ai aptitudini atunci executi antrenamentul dupa propriile posibilitati si dotari. Educatia fizica este o forma de miscare ce s-a dezvoltat in scoli si institutii si care a avut rolul de a pune in miscare corpul uman prin diferite tipuri de execitii de gimnastica si stretching. Nu trebuie confundata educatia fizica cu sportul " nu sunt acelasi lucru. Toti vor sa faca sport dar trebuie sa isi dea silinta sa inteleaga mai intai ce inseamna fiecare (educatie fizica si sport) si diferentele existente, asta inainte de a face o alegere pentru ei sau copii lor. Educatia fizica este cea menita sa asigure minimum de conduita pentru intretinerea corporala si mentinerea sanatatii, si nu sportul asa cum cred cei mai multi. Sportul inseamna aptitudini, competitie, performanta. Nu toti cei care acced in sport ating aceste culmi, nu toti pot ajunge performeri, nu toti ajung campioni. Trebuie sa va treziti si sa iesiti din aceasta standardizare, desprinzandu-va de strategiile impuse, pacalitoare. Puteti face pasul catre viata reala, gasindu-va propria indentitate si traind cu adevarat.
Sursa: adina-banea.ro