Senatorul Viorel Chiriac a sustinut o declaratie politica intitulata: Ultra-nationalismul - otrava spiritului sportiv. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In ziua de 03.09.2015 in preambulul disputei sportive, desfasurate la Budapesta intre reprezentativele de fotbal ale Ungariei si Romaniei, care se vroia un adevarat regal sportiv al acestei parti de continent, intre selectionatele a doua tari vecine si prietene, amandoua membre ale Uniunii Europene au avut loc incidente nu pe atat de regretabile, cat de revoltatoare.
Desigur, miza sentimentala traditionala a intalnirilor sportive romano-maghiare, mai ales a celor fotbalistice, dar si miza financiara, una deloc de neglijat, permit - cu ghilimelele de rigoare -separat sau laolalta utilizarea unui arsenal specific de presiune psihica si intimidare ,iar in mod nepermis , chiar de timorare a adversarului direct si a sustinatorilor acestuia .
Dar atacarea, de catre sute de huligani maghiari, a hotelului unde era cazata reprezentativa Romaniei - cu o violenta concertata, care a depasit capacitatea de raspuns a politiei maghiare, incat aceasta a fost nevoita sa traga focuri de arma pentru descurajarea agresorilor - contrazice flagrant orice idee de competitie si dorinta de victorie ! De fair-play si de inaltele valori morale ale sportului , ale olimpismului nici nu poate fi vorba.
Oare ce alte reprezentative nationale au mai fost atacate vreodata in capitala ungara ?Nu conteaza cine pierde si cine castiga intr-o disputa sportiva, conteaza participarea, conteaza cum/in ce fel pierzi si conteaza cum/in ce fel obtii victoria !
Acesta este spiritul sportiv, infrangerea advesarului in arena cu mijloace egale si corecte, respectand regulamentele si etica sportiva !
Batele, lanturile si cutitele nu au ce cauta in sportul mileniului 3 !
Si nici ultra-nationalismul, sub orice forma s-ar prezenta !