Jurnalul National: A da un pumn bacteriilor! Mai ales in spitale, se recomanda renuntarea la traditionalul gest al stransului mainii (Autoare : Magda Marincovici)
In mai putin de un an, trei articole stiintifice, publicate in reviste prestigioase, pledeaza pentru renuntarea la stransul mainii, mai ales in mediul spitalicesc, pentru a reduce astfel riscul transmiterii germenilor de la o persoana la alta. Ultimul dintre cele trei, elaborat de o echipa de la Universitatea Aberystwyth (Marea Britanie), face o comparatie intre contaminarea bacteriana asociata cu datul mainii si cu salutul cu pumnul, mai ales intre cadrele medicale in cabinete, in spitale etc.
Traditionalul gest de a da mana, cum spunem noi romanii, ar trebui inlocuit cu atingerea usoara a pumnului, tocmai pentru a reduce riscul transmiterii de germeni. De altfel, chiar exista unele persoane care, din modul cum dau mana, par a fi obsedate si aproape ca isi trag mana de teama de a nu se alege cu o colectie de germeni.
Profesorul doctor David Whinworth si studenta sa, Sara Mela, s-au salutat in mai multe randuri in laboratorul de cercetari, dandu-si mana protejata cu manusi sterile. Totusi, pentru studiu, dr. Whitworth si-a scufundat miinile intr-o baie cu bacterii E-coli, printre cele mai frecvente surse de infectii nosocomiale (infectii spitalicesti). Si a reiesit ca factorul principal de contaminare il reprezinta suprafata pielii cu care venim in contact. Dr. Whitworth spune ca se dubleaza cantitatea de germeni transmisi daca durata contactului intre cele doua maini este prelungita si intensitatea acestui gest este mare.
Dr. Whitworth spune, de asemenea, pentru Le Figaro ca recomandarea de a se renunta la gestul traditional este valabila in special in zona spitaliceasca si ca se poate mentine in serviciile medicale unde riscurile sunt mai mici. In schimb, in mod curent, putem da mana in continuare "deoarece suntem imunizatie gratie expunerii constante la contactul cu bacterii, fara ca sanatatea noastra sa aiba de suferit. Dar in perioadele de epidemii, cum ar fi epidemia de gripa, evident, vom pastra distanta fata de bolnav si vom evita sa dam mana cu acesta. Aceasta problema, respectiv a datului mainii, este mai evidenta in spitale, deoarece aici exista un risc mai mare de a avea pe maini si a transmite bacterii rezistente, foarte periculoase pentru pacienti, care, de cele mai multe ori, au sistemul imun slabit, bacterii foarte greu de distrus, explica prof. dr. Jean Christophe Lucet, responsabil al echipei de igiena a Spitalului Bichat din Paris. Asadar, mai putin cu stransul mainii intre medici, intre medici si pacienti, dar cat mai frecvent spalatul pe maini. Specialistii ii sfatuiesc, in mod special, pe vizitatorii sectiilor de reanimare sa fie mai retinuti cu datul mainii. De altfel, tinerii deja au adoptat salutul cu atingerea usoara a pumnului, mai ales dupa ce l-au vazut practicat de insusi presedintele Barack Obama.