METODE LEGALE DE A SCAPA DE AMENZI!

O metoda cum sa scapati, fara sa incalcati legea, de amenzile date de Politia rutiera, Politia de ordine publica, Jandarmeria sau orice alta institutie a statului abilitata sa aplice sanctiuni contraventionale, celebrele amenzi.De exemplu, un sofer este amendat de catre un agent de circulatie mult prea zelos, ca ar fi depasit linia continua. Amenda legala prevazuta de legea care reglementeaza circulatia pe drumurile publice este de 225 de lei, echivalentul a 4,5 puncte amenda si 6 puncte de penalizare.Dupa consemnarea contraventiei de catre agentul de circulatie, acesta are obligatia sa va intrebe daca aveti de facut observatii.
Sfatul nostru, daca aveti indoieli, este sa spuneti ce anume observatii aveti de facut, cea mai des folosita de foarte multa lume este urmatoarea "constatarea nu corespunde adevarului", care trebuie mentionata ca atare de politist.
Urmatorul pas legal care trebuie facut de politist este sa va intrebe daca doriti sau nu sa semnati procesul verbal si sa luati un exemplar. Putina lume isi aminteste pe loc ca ordonanta de urgenta a Guvernului nr.2/2001, privind regimul juridic al contraventiilor, ofera portite legale pentru ca amenda sa nu mai fie achitata, daca exista indoieli.
Daca soferul banuit ca a incalcat Codul Rutier refuza sa semneze procesul verbal, agentul este obligat sa aduca un martor. Marturia acestuia, atentie, va putea face doar dovada refuzului de catre conducatorul auto de a semna procesul verbal si a primi un exemplar, si nicidecum o dovada de atestare a savarsirii contraventiei.
In fata acestei situatii, procesul verbal va fi trimis la domiciliul conducatorului auto, unde trebuie sa ajunga in maxim de 30 de zile. Articolul 27 din OUG 2/2001, prevede ca una din cele doua posibilitati de comunicare a procesului verbal va fi prin posta, cu confirmare de primire. Acest lucru presupune ca destinatarul , adica soferul sau pietonul amendat , trebuie sa semneze de primire a procesului verbal.
Daca nu este acasa,sau daca nu primeste personal procesul verbal o perioada de zece zile , sau daca pur si simplu nu merge la Posta sa ridice plicul si sa semneze de primire, documentul va fi trimis inapoi la Politie.
Posta pastreaza corespondenta vreme de 10 zile. In acest caz Politia Rutiera fie retrimite documentul prin Posta , fie aplica cea de-a doua varianta de comunicare prevazuta de acelasi articol 27: "prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operatiunea de afisare se consemneaza intr-un proces verbal semnat de cel putin un martor".
Conditia legala de evitare a platii unei amenzi de care va indoiti , se afla in Ordonanta 2/2001,si este prevazuta de art. 14. Acest articol stabileste ca:"executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii"(adica data cand procesul verbal a fost scris /intocmit de politist).
Cu alte cuvinte, daca Politia nu poate face dovada ca v-a comunicat procesul verbal in termen de 30 de zile, sub semnatura dvs.,altfel amenda nu poate fi executata de catre Directia Finantelor Publice.
Pentru operatorii "radar" ,acestia trebuie sa detina si sa prezinte.la cerere, ordinul de serviciu prin care au misiunea sa efectueze "verificari radar" in locul cu pricina.
Motivul firesc si legal, este eliminarea suspiciunii de iesire la spaga... (Daca nu-l are sau n-o sa-l dea, trebuie obligatoriu, consemnat asta in procesul verbal.) In caz contrar, nu semnezi si ceri sa ti-l trimita acasa. (De obicei, cand... iese la spaga, nu-l trimite, pentru ca politistul trebuie sa se deranjeze la posta si sa trimita in numele lui, sa puna timbre din banii lui...)
Sursa : infobrasov.net