GSP: Justiția a vorbit (Autor: Catalin Tolontan)

Monica Ridzi, primul ministru din istoria sportului romanesc condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare. Decizia nu e definitivă
Editia de azi a Gazetei Sporturilor nu contine fotografii. Cuvintele sunt la locul lor, dar pozele din fiecare pagină a ziarului au fost inlocuite cu idei, cu sentimente și cu argumente de la dumneavoastră.
Sub asaltul imaginilor și al spectacolului televizat, am decis sa oferim totul, pentru o zi, cuvintelor.
In fond, ce a fost cazul Ridzi? Un efort comun de a intelege. Filele coruptiei de la cel mai inalt nivel al sportului romanesc, dezvaluite in iunie 2009 de catre Gazeta Sporturilor, s-au bazat pe informatii, pe idei și pe explicatii public impartașite. Pe cuvinte! Daca romanii nu au ar fi inteles, nimic nu s-ar fi clintit.
Așa, macar banii sportului romanesc cheltuiti in acest caz vor fi recuperati.
Chiar daca decizia de ieri nu e definitiva, faptul ca toti cei 12 oameni au fost gasiti vinovati, 3 dintre ei cu executare, spune ceva despre dosar. Trei judecatori n-au gasit nici macar un singur nevinovat!
Libertatea ministrului și a celorlalti condamnati e inca in cumpana, insa cei 700.000 de euro vor fi, aproape sigur, restituiti bugetului.
Niciodata in istoria sportului nostru n-a existat un grup infractional format din 9 inalti demnitari din MTS care sa puna la cale o asemenea operatiune de coruptie. Ei au fost lucrat impreuna cu trei oameni de afaceri.
Dar, de asemenea, niciodata n-au existat o riposta atit de hotarata a publicului, concentrata pe un caz unic și demonstrabil cu fapte. Pe cit de indrazneata a fost gruparea Ridzi, pe atit de puternic a fost raspunsul romanilor. De la mari campioni și pina la artiști revoltati precum Florin Chilian și de la surse care s-au decis sa vorbeasca și pina la senzationalii baieti și fete de la Happy Fish, care ne-au ajutat la reprezentatia din fata MTS, sprijinul a fost proaspat și dezinteresat.
Ceea ce demnitarii au fabricat in culise, ziariștii și cititorii au destructurat in vazul tuturor. Ministrul și directorii au șters hardurile calculatoarelor, oamenii au afișat pe siteuri cazul in intelegerea lor.
Impotriva actelor masluite, impotriva minciunilor și impotriva unor puternice legaturi politice, "unii dintre cei cercetati aratau la audieri carnetul de partid", au remarcat, șocati, procurorii, Gazeta a avut un singur aliat: capacitatea publicului de a intelege.
Pina la urma, au fost niște cuvinte impotriva unui sistem, dupa cum o spune chiar unul dintre oamenii citati in ziarul de azi.
Acceptam ca traim intr-un timp al imaginilor. Dar, in absenta cuvintelor, ele n-ar avea suport. De aceea, am creat o editie speciala, fara fotografii. Pe fiecare pagina, in locul imaginilor publicam azi reactiile memorabile ale oamenilor, cristalizate in cuvinte. Ele descriu un larg spectru omenesc. La neinceput neincredere ca se va schimba ceva, apoi revolta, frustrare, lehamite, speranta și respect.
Meritul nostru e limitat și trecator. Dar adevarul e ca investigatia Gazetei Sporturilor a fost insotita, datorita romanilor, de o recuperare a demnitatii cetatenești. Zecile de mii de mesaje care au circulat pe parcursul a luni de zile au descris o inteligenta colectiva admirabila.
Astazi, cind internetul este plin de disursul urii, de mediocritate și de "mercenarii platiti ai retoricii" (Deutsche Welle), ne simtim onorati sa reconstituim cazul pe baza frazelor cititorilor nostri. Intoxicati de cuvinte violente, sa ne amintim cuvintele bunei credinte!
In dosarul Ridzi, cuvintele au traversat deșertul, ca un convoi insetat. Agale, dureros, cu poticneli și reveniri, cuvintele au facut ce fac de milenii. String oamenii in jurul lor, le dau curaj și compasiune. Curaj pentru a-ti face treaba, compasiune fata de cei pe care justitia i-a gasit vinovati. Nimic din ceea am reușit mai bun ca specie nu ar fi fost posibil fara ideile acestea vagi și aparent lipsite de putere.
Justitia a vorbit.
Oamenii au inteles. Le dam cuvintul.