Mediafax - CRONOLOGIE: 10 evenimente care au marcat fotbalul romanesc in 2013
Anul 2013 a fost unul tumultuos pentru fotbalul romanesc, cu putine performante pe plan sportiv, dar presarat cu probleme organizatorice la nivelul Ligii I, schimbari la varful LPF si numeroase dueluri in justitie.
(continuare)

2 august
Rapid a retrogradat in liga secunda pentru prima data dupa Revolutia din 1989, FRF punand in aplicare o decizie a TAS, care contesta dreptul echipei giulestene de a evolua in Liga I.
Numarul de echipe din Liga I a reprezentat un subiect de disputa in aceasta vara intre FRF si LPF. Seful de la Casa Fotbalului, Mircea Sandu, dorea 17 echipe in Liga I, cate au ramas dupa acordarea licentelor, in timp ce presedintele de atunci al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a sustinut un sistem cu 18 echipe pentru a evita o diminuare a sumei care revine anual cluburilor din vanzarea drepturilor TV.
Decizia finala a apartinut Comitetului Executiv al FRF, care a hotarat, la propunerea lui Dumitru Costin, reprezentantul AFAN, disputarea unui meci de baraj pentru mentinerea in primul esalon, intre echipa Rapid, care nu a indeplinit criteriul financiar din manualul de licentiere, si Concordia Chiajna, formatia retrogradata sportiv cel mai bine clasata (locul 15 in sezonul precedent).
Barajul a fost castigat de Rapid, la 13 iulie, cu 2-1 dupa prelungiri, dar Concordia s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) pentru revocarea hotararii cu privire la disputarea acestuia, contestand totodata dreptul echipei giulestene de a juca in primul esalon, in conditiile in care nu are licenta.
Gruparea giulesteana s-a adresat mai apoi Tribunalului Federal elvetian pentru a constesta decizia TAS din 2 august prin care Federatia Romana de Fotbal a fost obligata sa inregistreze CS Concordia Chiajna in campionatul Ligii I pentru sezonul 2013/2014, in locul SC FC Rapid SA. Instanta de la Lausanne a anulat astfel decizia luata de Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal in 6 iulie 2013, cu privire la meciul de baraj dintre CS Concordia Chiajna si SC FC Rapid SA.
FC Rapid a inceput sezonul 2013-2014 in Liga I, unde a disputat doua jocuri, apoi a fost nevoita sa inceapa campionatul in esalonul inferior.

27 august
FC Steaua s-a calificat in grupele Ligii Campionilor, gratie golurilor mai multe marcate in deplasare in cele doua manse ale play-off-ului disputat impotriva formatiei poloneze Legia Varsovia (scor general 3-3).
In grupele LC, formatia pregatita de Laurentiu Reghecampf a stabilit insa un record negativ, de 23 de meciuri fara victorie in Liga Campionilor. Ultimul succes al stelistilor in Liga Campionilor s-a inregistrat la 13 septembrie 2006, atunci cand s-au impus, in deplasare, cu scorul de 4-1, in fata echipei Dinamo Kiev.
6 septembrie
Reprezentativa de fotbal a Romaniei a inregistrat in meciul cu Ungaria, scor 3-0, victoria la cel mai mare scor in fata nationalei tarii vecine, cu care s-a confruntat pentru a 22-a oara. Golurile au fost marcate de Ciprian Marica ‘2, Mihai Pintilii ‘31 si Cristian Tanase ‘88.
Bilantul direct al intalnirilor cu Ungaria a ramas insa nefavorabil Romaniei, care are 5 victorii, 6 egaluri si 11 infrangeri, golaveraj 25-47.
Cu ocazia partidei de pe Arena Nationala, la care au asistat peste 40.000 de suporteri, au avut loc mai multe incidente intre suporterii romani si cei maghiari. Un bilant al Politiei Romane a aratat ca s-au aplicat 25 de sanctiuni contraventionale si 88 de persoane au fost duse la Politie pentru cercetari, cinci dintre acestea fiind retinute. Jandarmeria a anuntat ca doi jandarmi romani au fost raniti si 16 fani unguri au interdictie pe stadioane in urmatorul an, dupa incidentele din ziua meciului Romania - Ungaria. Totodata, au fost duse la sectia de politie si au fost retinute 62 de persoane.

16 octombrie
Nationala Romaniei si-a asigurat prezenta la barajul de calificare pentru Cupa Mondiala din 2014, dupa ce a incheiat pe locul doi in Grupa D a preliminariilor din zona Europa, dupa Olanda, dar inaintea Ungariei si Turciei. In ultima partida din cadrul grupelor Romania a invins Estonia, scor 2-0, iar Olanda a trecut de Turcia, scor 2-0. Nationala lui Victor Piturca a acumulat 19 puncte in Grupa D, ocupand locul doi, sinonim cu prezenta la barajul pentru CM. Olanda era deja calificata la CM, ocupand primul loc in grupa, cu 28 de puncte.
Dupa cum se stie insa, echipa pregatita de Victor Piturca a ratat calificarea la turneul final, pierzand barajul cu Grecia, scor 1-3 si 1-1.
In luna decembrie, Anghel Iordanescu a fost numit director tehnic al Federatiei Romane de Fotbal, avand prerogative si la echipa nationala de seniori, pregatita de Victor Piturca.

14 noiembrie
Dumitru Dragomir pierde alegerile la presedintia Ligii Profesioniste de Fotbal. Alegerile au fost castigate de contracandidatul sau, Gino Iorgulescu, cu scorul de 11-7. Dumitru Dragomir era presedintele LPF din 1996, fiind reales in aceasta functie in octombrie 2000, cand l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, in noiembrie 2005 si in noiembrie 2009.
Atat inainte cat si dupa alegeri, Dragomir a acuzat faptul ca Gino Iorgulescu a primit ajutor politic pentru a deveni presedinte al LPF.
Cu o seara inaintea alegerilor Gino Iorgulescu s-a intalnit la un hotel din Bucuresti cu premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si cu zece oficiali ai unor cluburi de fotbal.

Cele 10 evenimente sunt prezentate in ordine cronologica.