GSP.ro: Steaua, la al doilea esec dureros in Liga: 0-4 cu Chelsea

Steaua a fost pusa la colt de o echipa care vine din alta lume. Din alta lume a fotbalului. Acolo unde oamenii isi vad serios de treaba si isi cunosc lungul nasului.
Jose Mourinho a revenit la celebrul pardesiu. Asta e un lucru obisnuit. Neobisnuit este ca o echipa antrenata de omul cu pardesiu sa atace. Din primul minut. Fara preaviz, neechivoc.
Chelsea incepe meciul amenintind poarta lui Tatarusanu, iar Schurrle isi incepe numarul dupa doar 3 minute in fata unui Georgievski care o fi baiat de comitet si de vestiar, dar are o legatura vaga cu indatoririle de fundas de banda.
Ramires, primul pumnal
Fara Pintilii, Steaua arata ca o masa lacuita care se sprijina in 3 picioare. Dar Steaua care o batea pe Chelsea in martie mai insemna Chiriches, Chipciu, Rusescu. Un ax al luciditatii, al fortei, al vitezei si al inspiratiei.
La un moment dat sansa pare sa-i surida Stelei, pentru ca Torres se accidenteaza. Este minutul 11 si intra Eto‘o, intors in fotbalul real dupa periplul in El Dorado-ul ex-sovietic. Nu se schimba nimic insa in scenariul meciului. Steaua cuteaza doar citeva sarje prin Stanciu si Tanase, evident cei mai tehnici jucatori ai campioanei noastre.
Lampard, Oscar si Ramires controleaza centrul terenului, acolo unde Bourceanu gifiie. Exact asa se intimpla la faza golului inscris de Ramires in minutul 19, cind tot brazilianul pleaca de linga capitanul Stelei, care rateaza tacklingul.
Au urmat pasa la Schurrle, driblingul previzibil in fata jalonului Georgievski si o prelungire a lui Eto‘o, mingea ajungind in final la initiatorul fazei, Ramires. Este 1-0 pentru Chelsea, Mourinho ramine in picioare la marginea terenului. Incordat. Urmeaza sa intelegem de ce.

Georgievski, cangur sau bizon?

Steaua are o aparitie notabila in zona careului englezilor de-aba in minutul 18, cind Adi Popa alearga paralel cu linia fundasilor lui Chelsea, care stau undeva la 18 metri de poarta lui Cech.
Pasa se duce spre australianul de origine macedoneana Georgievski, care centreaza pe capul lui David Luiz. Este singura asa-zisa ocazie a ros-albastrilor, obligati sa suporte presiunea unui adversar mai puternic din punct de vedere fotbalistic. Pur si simplu mai puternic.
Iar dovada acestei superioritati este parafata tot de amicul Daniel Georgievski, autorul unui autogol de un ridicol absolut. Fusese pasa lui Oscar la Eto‘o, apoi sutul camerunezului respins bine de Tatarusanu.
Venit in viteza, Georgievski se duce cu minge cu tot in poarta, lipindu-se de plasa portii ca un crap prins in navod. 2-0 Chelsea si urmeaza o pauza de bandajat ranile.
Posesia care pacaleste
Statistica oficiala a partidei povesteste parca despre alt meci. Posesie 51 la suta pentru Chelsea. Doar 51%. Noi pe stadion vazuseram altceva. Altceva care se traduce in fotbal eficient, care pune in pericol poarta adversarului.
Fotbal care pune o stavila intre fotbalul baietilor mari si fotbalul nostru maruntel, cu arabescurile lui Dodel si Latovlevici, cu mediocritatea lui Filip ori cu alergarea de atlet ratat a lui Piovaccari.
Intrarile lui Kapetanos si Tatu in locul lui Adi Popa si Piovaccari nu schimba absolut nimic. 3-0 pentru Chelsea este un rezultat mai aproape de realitate care se materializeaza in minutul 55.
Ramires inscrie din nou, dupa ce mingea circulase pe traseul Schurrle-Oscar, in fata unei aparari steliste incapabile sa reactioneze.
Stanciu, singura lumina
Steaua iese cumva din incercuire, fiindca Schurrle nu mai are obiectul muncii numit Georgievski, inlocuit de Varela. Gluma, gluma, dar fotbalul e pe fotbal si pe bani.
Minat de o ambitie pur personala, nicidecum ca parte a tacticii antrenorului, Stanciu (72) gaseste puterea sa il puna la treaba pe Cech. Asta dupa ce in minutul 59 Tanase il incercase si el pe portarul englezilor cu un lob bine executat.
La ultima faza serioasa a meciului, Lampard face 0-4, ura si la Londra! Tragem linie. Putin si saracacios. Iar dincolo de scor, imaginea neplacuta de echipa cu palaria pe ochi. Palaria prea mare a Champions League pe crestetul campioanei Romaniei. Jos palaria, Chelsea!
"Nu sintem suparati pe Georgevski, este colegul nostru si il sustinem. Ne supara insa acest rezultat. Nu am reusit sa jucam asa cum ne-am propus inainte de meci" (Nicolae Stanciu, mijlocas Steaua)

Ce a spus Bourceanu dupa meci:
- "Nu a gresit Georgievski la gol, eu am gresit, ca am pierdut mingea, apoi puteam remedia eroarea, dar n-am facut-o. Echipa e vinovata, dar mai ales eu"
- "Englezii au jucatori foarte buni, ne-au depasit la toate capitolele, ne-au surclasat. E ca si cum ai compara un Lamborghini cu o Dacie, fiecare tot cu patru roti"
- "Diferenta a fost ca in primavara cei de la Chelsea au venit mai relaxati, in timp ce de data asta au fost concentrati si motivati sa cistige"
- "Rezultatul, 0-4, a reflectat corect diferenta de pe teren, asa mi se pare. E realist sa speram la pozitia a treia, daca o batem pe Basel putem spera la Europa League"

Fanii au glumit amar pe GSP.ro
- "Chelsea o bate pe Steaua cu Schurrle si trimbite"
- "Din respect pentru Gigi, Georgievski a fost 'puscarie'"
- "Pe National Arena a picat semnalul la mobil. Nu-i problema, oricum singurul numar de apelat de catre stelisti e 112"
- "Schurrle ii dribleaza pe stelisti si atunci cind se impiedica"