Fosta mare campioana a atletismului romanesc, Gabriela Szabo, a vorbit recent, la o intalnire cu ziaristii, la cafeneaua Derby din Capitala, despre programul de reconversie profesionala a spotivilor de performanta. Acesta este un program adus in tara noastra de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, care alaturi de o companie de resurse umane incearca sa vina in sprijinul sportivilor care vor sa renunte la cariera profesionista si au nevoie de ajutor in gasirea unui job.
"Programul de reconversie profesionala pentru sportivi a fost semnat la nivel international in 1995 intre Comitetul International Olimpic si o mare firma de resurse umane pentru a veni in intampinarea problemelor fostilor sportivi de performanta, nu doar campionilor olimpici si mondiali. Aceasta pentru ca tranzitia de la viata de sportiv la viata de dupa sa se faca treptat. Unii nu isi gasesc calea, altii aleg sa stea acasa avand renta viagera. Dar renta viagera este doar la nivel foarte inalt, campioni olimpici, mondiali.
Proiectul este si in Romania din 1995, adus de catre COSR, noi incercam sa-l comunicam cat mai bine catre sportivi", a declarat fosta campioana olimpica si mondiala.
Aceasta a tinut sa sublinieze ca astfel vor incerca si parintii sa isi lase copiii sa faca sport de performanta, cunoscut fiind faptul ca acestia au o reticenta legata de marea performanta, gandidnu-se ca dupa ce isi incheie cariera le va fi mai greu sa isi gaseasca locul in societate.
Szabo a mai declarat ca managerii firmelor pot avea nevoie de un fost sportiv. Ea chiar merge impreuna cu sportivii in vizita la diverse multinationale pentru ca acestia sa isi faca o impresie despre mediul de lucru.
"Sportivii sa inteleaga ca trebuie sa fie la fel de perseverenti in viata ca si in sport. Fiecare dintre noi trebuie sa ne reinventam dupa ce ne lasam de sport. De calitatile unui sportiv orice angajator are nevoie.
Firma de resurse umane care se ocupa de acest proiect se intalneste cu sportivii, comunica, le transmite informatiile de care au nevoie. Ii consiliaza si ii ajuta sa gaseasca un job. Eu incerc sa fac seminarii in care sa le arat ca isi pot folosi brandul personal in jobul. Am facut vizite cu sportivii in mai multe multinationale, sa vedem ce inseamna de la a la z o multinationala", a mai spus fosta mare atleta.
Ea a mai adaugat ca este impresionata de multi sportivi de talie mondiala, care au un CV impresionant, acestia facand studii universitati de renume.
"Am fost impresionata sa vad ca multi sportivi de la Jocurile Olimpice de la Londra studiaza la universitati importante din lume. E impresionant sa vezi sportivi mari cu CV-uri impresionante", a mai declarat Gabriela Szabo.
"Firma Adecco este lider mondial in furnizarea de servicii specializate de resurse. Adecco este o prezenta constanta in top Fortune Global 500. Avem 5.200 de angajati, iar Gabriela Szabo reprezinta Comitetul Olimpic Roman. Am gasit posibilitatea de a lucra cu Comitetul Olimpic International. De multe ori, a face reconversie profesionala e prea tarziu. Cand imbinam zona sportiva in zona afacerilor e extraordinar. Ii ducem pe sportivi in diverse companii multinationale. La inceput se sperie pentru ca nu au pregatirea necesara, dar dupa aceea ii convingem ca e spre binele lor. Am reusit sa aducem sportivi in perioade de practica", a spus Florin Godean, director al firmei Adecco. Acesta a practicat handbal, la Timisoara.

Gabriela Szabo: "Facem educatie. Sportivilor le e frica de necunoscut!"

"Facem educatie. Sportivilor le e frica de necunoscut. Multi dintre ei refuza sa se retraga din activitatea sportiva! Sportivii lucreaza doua luni in diverse companii, ca sa vada daca le place. Din septembrie vom merge din nou in companii! Eu niciodata nu m-am vazut antrenoare, desi la baza sunt profesor de sport. Le arat elevilor carora le predau educatie fizica faptul ca ora de sport este importanta. Merg aleatoriu la diverse scoli din Bucuresti, nu numai la cele de elita, si incercam sa introducem patru ore de sport pe saptamana", a spus Gabriela Szabo in exclusivitate pentru www.estiri.ro.
Numai anul trecut trei sportivi romani au fost angajati in companii multinationale.
"Proiectul se adreseaza tuturor sportivilor, nu numai medaliatilor! Am avut sportivi din lotul national si olimpic de la scrima, interesati de acest proiect! Reconversia exista pentru orice sportiv. E acea perioada de tranzitie care de multe ori poate fi greoaie. Trebuie sa-ti gasesti propriul eu. Cursurile de reconversie profesionala sunt facute de consultantii Adecco. Nu avem un buget, e o munca de voluntariat. Avem 14 locatii, 3 birouri in Bucuresti, dar si in Timisoara, Arad, Craiova, Zalau, Ploiesti, Pitesti. Nu luam niciun fel de taxa pentru a angaja pe cineva. Avem 270 de companii cu care lucram la nivel national. Referitor la reconversia profesionala, a fost o deschidere totala, nu am avut refuzuri. Implicarea sportivilor e esentiala. Convingerea lor e foarte importanta", mai spune Gabriela Szabo.
Atleta are si timp liber, asa ca de curand a plecat la Bistrita, ca sa petreaca ceva timp cu mama ei. "Am fost si la Mamaia de curand, iar in urma cu doua week-end-uri am fost la Piatra Arsa, unde am mers pe jos 29 de kilometri numai intr-o zi si am mancat branza la stana", mai povesteste Gabriela Szabo.