REALITATEA.NET: DOSARUL TRANSFERURILOR. Sentinta se anunta ASTAZI. Varianta SURPRIZA!

DOSARUL TRANSFERURILOR. Inculpatii din "Dosarul Transferurilor" asteapta cu sufletul la gura sentinta care va fi pronuntata, luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru sedinta programata la Curtea Suprema exista cinci variante posibile, dintre care una reprezinta o mare surpriza.
DOSARUL TRANSFERURILOR. Marea surpriza poate fi retrimiterea cazului spre judecata. Acesta este planul de rezerva al inculpatilor, care au formulat o solicitare in acest sens, invocand un viciu de procedura, anunta ziare.com, intr-o analiza a acestui caz.
Variantele posibile pentru sedinta de luni:

1. Se mentin pedepsele - Completul de judecata poate mentine decizia luata la Curtea de Apel Bucuresti. In acest caz, cei opt inculpati vor ispasi aceleasi pedepse si vor plati aceleasi despagubiri.

2. Pedepsele sunt modificate, inculpatii merg la puscarie - Condamnarile de la precedenta instanta pot fi modificate de cele trei judecatoare, in ambele sensuri. Inculpatii pot primi pedepse mai blande, insa trebuie mentionat ca si procurorii au cerut inasprirea sentintei.

3. Inculpatii sunt achitati - Cei opt oameni de fotbal scapa de pedepsele dictate de Curtea de Apel Bucuresti.

4. Cazul este trimis spre rejudecare - Aceasta este varianta surpriza care poate aparea. Avocatul lui Gigi Netoiu a formulat o cerere pentru rejudecarea cazului, invocand un viciu de procedura - lipsa unei expertize specializate. Conform legislatiei in vigoare, cazul poate fi trimis spre rejudecare in urmatoarele situatii:

a) Instanta nu a fost alcatuita potrivit dispozitiilor legale;
b) Hotararea a fost data de alti judecatori decat cei care au luat parte la dezbaterea pe fond;
c) Hotararea s-a luat cu incalcarea competentei altei instante;
d) Instanta si-a depasit atributiile puterii judecatoresti;
e) Instanta a incalcat formele de procedura prevazute sub sanctiunea nulitatii;

5. O noua amanare - Chiar si in acest stadiu, putem avea avea parte de o noua amanare. Judecatoarele pot continua deliberarea pentru cel mult inca sapte zile.
DOSARUL TRANSFRURILOR. Pedepsele dictate de Curtea de Apel
Ioan Becali - 8 ani de inchisoare cu executare
Cristi Borcea - 7 ani de inchisoare cu executare
Victor Becali - 7 ani de inchisoare cu executare
George Copos - 5 ani de inchisoare cu executare
MM Stoica - 4 ani de inchisoare cu executare
Jean Padureanu - 3 ani de inchisoare cu suspendare
Gica Popescu - 3 ani de inchisoare cu suspendare
Gigi Netoiu - 3 ani de inchisoare cu suspendare
Pedepsele cerute de procurorii DNA la recursul de la ICCJ
Ioan Becali - de la 8 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;

Cristi Borcea - de la 7 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;

Victor Becali - de la 7 ani de inchisoare cu executare, la 15 ani de inchisoare cu executare;

George Copos - de la 5 ani de inchisoare cu executare, la 10 ani de inchisoare cu executare;

Mihai Stoica - de la 4 ani e inchisoare cu executare, la 10 ani de inchisoare cu executare;

Gigi Netoiu - de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 10 ani de inchisoare cu executare;

Jean Padureanu - de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 3 ani de inchisoare cu executare;

Gica Popescu- de la 3 ani de inchisoare cu suspendare, la 3 ani de inchisoare cu executare.
DOSARUL TRANSFERURILOR. In 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.
Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.
Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.
Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.
La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.
Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.
Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.
Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.
DOSARUL TRANSFERURILOR. Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.
DOSARUL TRANSFERURILOR. In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.
Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.