Jurnalul National: Ionut Vulpescu: "E prea mult Basescu in viata romanilor"
Ionut Vulpescu spune ca seful statului a generat scandal in viata publica, iar din august incoace si-a pierdut orice legitimitate politica

Candidatul USL la Camera Deputatilor in Colegiul 13 din Sectorul 3 al Capitalei, Ionut Vulpescu dezvaluie pentru Jurnalul National care sunt atuurile sale in batalia pentru un loc in Parlament.

• Jurnalul National: Domnule Vulpescu, candidati in Sectorul 3 al Capitalei, colegiul 13, pentru un mandat de deputat. Sunteti superstitios sau faceti parte dintre aceia carora numarul 13 le aduce noroc?
• Ionut Vulpescu: Da, sunt superstitios: cred ca 13 imi aduce noroc. O sa vedeti pe 9 decembrie seara!
• La scurt timp dupa anuntarea candidaturii dvs., in presa au aparut titluri de genul "Iliescu isi sustine protejatul pentru Parlament". Sunteti protejatul lui Ion Iliescu? De unde si pana unde aceasta eticheta?
• Nu ascund, din contra, afirm raspicat ca a fost o mare sansa, pentru mine, experienta celor patru ani (2000-2004) in care am lucrat in Administratia Prezidentiala. Cand presedintele Iliescu mi-a propus sa lucrez cu domnia sa, eram un tanar absolvent de Teologie, incepeam doctoratul in Filosofie, dar nu aveam experienta politica. Vreau sa va spun ca nici macar nu ma cunostea personal! Ii datorez enorm, in primul rand increderea pe care a avut-o in mine, ca voi deveni un om politic responsabil. M-am straduit in toti acesti ani sa nu-l dezamagesc. Imi place sa cred ca am reusit, dar adevaratul meu pariu este cel cu viitorul. Pot spune ca presedintele Iliescu a fost si ramane pentru mine un model: un om de principii, de convingeri si de ideologie asumata, intr-o tara in care conteaza, de regula, aranjamentele si banii, un om de autentica deschidere intelectuala intr-un mediu politic mai degraba antiintelectual, un politician rational, echilibrat si cu tinuta, apropiat de oameni fara a fi populist, pe scurt: un om de stat cum foarte putini avem printre noi, din pacate. V-as ruga sa nu uitati ca, in ultimul sau mandat, cand am intrat in NATO si s-au pus bazele intrarii noastre in Uniunea Europeana, Ion Iliescu a fost un presedinte al tuturor celor care l-au votat in 2000, fie ca erau adepti ai PSD, ai PNL sau ai Conventiei Democratice. Sunt deja 12 ani de cand lucrez cu presedintele Iliescu si daca increderea in mine, pe care si-a pastrat-o intotdeauna, ma transforma intr-un "protejat" al domniei sale, eu unul ma simt onorat.
• Domnul presedinte Iliescu a venit la televiziuni pentru a va sustine pentru ca sunteti altfel, reprezentati generatia tanara de politicieni. Chiar sunteti altfel? Este acesta un argument/un atu suficient de puternic pentru a castiga aceste alegeri?
• Cred ca acest lucru il vor constata cel mai bine chiar alegatorii. Miile de oamecu care am stat deja de vorba, carora le-am inregistrat doleantele si le-am prezentat solutiile posibile la problemele lor, au si constatat-o deja. Ca deputat, ma voi lupta sa confirm, prin prestatia si prin faptele mele, ca merit increderea lor si ca reprezint acel suflu nou de care e nevoie pentru o schimbare de substanta, nu doar de generatie biologica, a vietii noastre politice. Tineretea nu reprezinta in sine un atu, cata vreme nu e dublata de integritate, principialitate si calitate. Iar faptul ca Iliescu sustine schimbarea de generatii in PSD si in politica devine mai mult decat un gest politic, devine o dovada de responsabilitate fata de societate.
• Este mesajul anti-Basescu suficient pentru a castiga un mandat de parlamentar? Veti folosi un astfel de mesaj?
• Mesajul meu principal este unul pozitiv, de optimism, de speranta, de incredere ca politica este in primul rand despre oameni, si mai apoi despre politicieni. Am stat cu capul sus in aceasta campanie, pentru ca nu am lucruri in trecut decare sa imi fie rusine. In politica, nu poti sa realizezi nimic de unul singur. Sunt bucuros sa fiu in echipa cu primarul Sectorului 3, Robert Negoita, cu doamna ministru Ecaterina Andronescu, cu ceilalti colegi din USL Sector 3. Mesajul meu s-a armonizat cu mesajul lor, tocmai pentru ca suntem o echipa. Pe de alta parte, cata vreme Traian Basescu s-a comportat ca presedinte al PDL, nu ca presedinte al Romaniei, nu ai cum sa nu te confrunti cu el! L-am criticat in permanenta, real si virtual, in emisiuni de televizune, pe Facebook, la mitinguri electorale. Si nu de dragul de a-l critica, ci pentru ca presedintele Romaniei a fost in ultimii opt ani sursa scandalului in viata publica, iar din august incoace si-a pierdut orice legitimitate politica. Se spune ca e normal sa nu iti simti organele corpului functionand. Daca ajungi sa le simti, e sigur ca ele nu functioneaza cum trebuie, ca esti bolnav. La fel e si organismul social. Nu e normal sa simti functionarea anumitor institutii. Daca simti fiscul, inseamna ca ia prea mult sau prea putin, dar in orice caz nu ia cat trebuie si de la cine trebuie. Daca simti politia sau procuratura, inseamna ca o lege e, undeva, incalcata. De politisti si de procurori. Daca simti economia in viata ta de zi cu zi, inseamna ca e pe undeva un dezechilibru. Daca il simti prea mult pe Traian Basescu in viata ta, inseamna ca functia de presedinte al Romaniei nu este exercitata cum trebuie. Sau este exercitata in mod partizan. Romania este azi o tara dezbinata pentru ca e prea mult Basescu in viata romanilor. Plictiseala epica. Gata. A sosit vremea ca duminica sa spunem: destul! Octavian Paler spunea ca exista doua tipuri de singuratati: a celor care vorbesc si a celor care nu asculta. Iar Traian Basescu e un om tare singur. Pentru ca nu-l mai asculta nimeni.
• Daca ar fi sa va sustineti singur cauza, cum i-ati convinge pe alegatori sa va voteze? De ce pe dvs. si nu pe altcineva?
• As spune ca proiectul meu nu e doar unul pentru colegiul 13, ci si parte a unui proiect mai amplu pentru societatea romaneasca, intrucat parlamentarul, chiar daca va reprezenta colegiul si sectorul in care va fi ales, este definit in orice regim democratic drept un reprezentant al natiunii in intregul ei. Sunt un candidat care-si propune sa ridice si miza, si nivelul dezbaterii, si am sa demonstrez acest lucru, evident, in parteneriat cu alegatorii.
• Acum doua luni ati lansat o carte de eseuri si cronici sportive, "Din tara in care stanga e Cartu si dreapta e Lacatus". A fost o lansare calculata, in sensul obtinerii unei anumite vizibilitati in perspectiva anuntarii candidaturii? Va ajuta aceasta carte, din acest punct de vedere?
• Cand am facut lansarea, la Libraria Bastilia, nici nu stiam ca voi candida. Zilele trecute a avut loc o noua lansare, in Sectorul 3, la Casa Artelor. Cand esti prezentat de Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu, Nicolae Manolescu, Radu Cosasu, Augustin Buzura, Eugen Simion, Vasile Morar, Daniel Barbu, Iarina Demian, Marghit Sava, Razvan Voncu, Dan-Silviu Boerescu, Marius Mitran, iar salile sunt mereu neincapatoare, e o bucurie care depaseste un temporar calcul politic. M-as bucura sa stiu ca o carte mai poate ajuta, in politica, in Romania acestei ierni, pe care eu mi-o doresc a reunirii noastre.
• Dar microbist sunteti? Care e echipa dvs. favorita?
• Sunt. Tin cu Universitatea Craiova. Chiar daca ea aparent nu mai exista. Nu poate pieri asa usor echipa atator lacrimi de bucurie si de tristete, nu poate retrograda din amintirile si emotiile noastre campioana unei mari iubiri.