Conform anticiparilor, partida Stelei de la Vilnius n-a avut istoric: in fata unor amatori fara nume si fara veleitati, baietii lui Reghecampf au castigat la pas, clar. Inainte insa de a lauda succesul favoritilor, suporterii ros-albastri ar trebui sa multumeasca tragerii la sorti ca a scos in calea Stelei un adversar slab ca Ekranas. Anuntat victima sigura, si-a interpretat rolul cu talent.
Deznodamantul n-a diferit la Dinamo-Metalist in sensul in care au invins tot oaspetii, ba inca pe merit. Desi s-au straduit, "cainii" au transpirat degeaba, determinindu-l pe noul actionar Ionut Negoita sa ofteze: "Acesta e deocamdata nivelul nostru". Corect, numai ca a pune degetul pe rana nu inseamna si a vindeca rana!
Nu incape indoiala ca, transformat in industrie si in business, fotbalul a ajuns sa depinda de bani ca pestele de apa. Cine investeste masiv isi alcatuieste echipa si, mai devreme sau mai tirziu, de regula insa mai devreme, obtine rezultate. Probabil ca afirmatia deranjeaza, iar unora li se pare de-a dreptul cinica. Cumva si e, atat ca ignorarea ei echivaleaza cu a te misca intr-o lume in care nu prea se vorbeste, ori nu se vorbeste deloc, despre atasamentul pentru culorile clubului care te-a descoperit, care te-a crescut, care te-a lansat etc. Sentimentalismul a murit, la moda e mercenariatul, bine ori rau, asta-i situatia.
Atat timp cat Koulibaly, Boubacar si Issa Ba, fiind liberi de contract, au aterizat in Stefan cel Mare pe zero lei, era de banuit ca nu vor rupe gura targului. Ca n-au clasa, ca sunt limitati, ceea ce a sarit in ochi joi. Harnici si ambitiosi, nu-s capabili sa sparga un anume plafon. Stiind ca Metalist a achitat 7 milioane de euro pentru Jose Sosa, 4,5 pentru Cleiton Xavier si 4 pentru Cristaldo, cum sa-ti inchipui ca Dinamo, cu africanii de mai sus titulari, ar fi in stare sa elimine formatia ucraineana?! Doar printr-un miracol, numai ca nici copiii de gradinita nu mai cred azi ca tot ce zboara se maninca.
In asemenea conditii, nu-i de invinovatit Bonetti. Cand n-ai munitie, cu ce sa tragi? De neinteles ramane insa reprosul lui la adresa jucatorilor, carora le-a imputat lipsa caracterului! Nu de asta ar trebui sa se planga italianul, ci de lipsa valorii cerute de un nivel al intrecerii superior celui din Liga 1. Avea dreptate Ionut Negoita, dinamovistii vor, insa doar 2-3 dintre ei si pot intra in competitie. Putini rezista, ceilalti clacheaza. Ca atare, nu pare posibil ca la Harkov sa se repete minunea de la Liberec.
In sfarsit, Vasluiul a pierdut cu Inter si din pricina ca Sinmartean et Comp. au intrat pe teren cu capul in pamant, complexati. Pacat, deoarece trupa milaneza, desi a luat lucrurile in serios macar pana la 2-0, n-a impresionat, n-a sedus. Tocmai pentru ca s-a uzat masina de goluri ce cucerea in 2010 Champions League, traieste si ea din amintiri. Ca si noi, care continuam sa ne amagim ca mai avem fotbalul din epoca de glorie a Generatiei de Aur. Nu-l avem si, inca mai trist, nici nu-l vom mai avea vreodata. Practic, nimic am semanat, nimic culegem.