Capitala Angliei va gazdui astazi ceremonia de deschidere a celui mai mare eveniment sportiv al anului. Tara noastra este prezenta in competitie cu 103 sportivi, iar Nadia Comaneci spera sa ne clasam in primele zece natiuni la numarul de medalii.
A 30-a editie a Jocurilor Olimpice de vara va lua startul astazi la Londra si se va incheia pe 12 august. Romania participa la 15 discipline, cu 103 sportivi. Cel mai numeros lot este cel de atletism, in componenta caruia sunt 17 sportivi. Èšara noastra a participat pana acum la 19 editii ale Jocurilor Olimpice, unde a castigat 292 de medalii, 86 de aur, 89 de argint si 117 de bronz.
Cea mai de succes participare la o editie a Jocurilor Olimpice a fost in anul 1984, in Los Angeles (SUA), cand am terminat pe locul doi, in urma americanilor, gratie in special gimnasticii si atletismului, care ne-au adus cele mai multe medalii.
La ultima participare, la Beijing 2008, in China, Romania a cucerit opt medalii, patru de aur, una de argint si trei de bronz. Jocurile Olimpice de la Londra vor putea fi urmarite in direct pe programele TVR1, TVR 2, TVR 3 si TVR HD, dar si pe site-ul jo2012.tvr.ro, dupa cum a anuntat zilele trecute Televiziunea Publica.
Ceremonia oficiala de deschidere, de astazi, de la ora 23.00, va fi transmisa simultan pe TVR 1, TVR HD si jo2012.tvr.ro.
TVR a inceput difuzarea Jocurilor Olimpice in 1964, editie desfasurata la Tokyo.

Scenariul ceremoniei, tinut secret

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra e un secret pe care organizatorii vor sa-l pastreze cu orice pret, dar zilele trecute au inceput sa apara informatii despre evenimentul care va avea loc astazi, conceput de regizorul Danny Boyle. Potrivit Agerpres, zeci de mii de persoane au fost prezente la inceputul saptamanii la o mare repetitie in costume, de peste doua ore, pe Stadionul Olimpic, insa Danny Boyle le-a cerut "sa pastreze suspansul", nedezvaluind nimic din ce au vazut pe internet sau in alta parte.
Nu toti participantii au respectat acest consemn, iar amanuntele au inceput sa circule pe internet. Chiar Boyle si membrii echipei sale au recunoscut ca in epoca webului scurgerile sunt aproape inevitabile.
Spectacolul va povesti "istoria Regatului Unit cu ajutorul unor oameni adevarati", a explicat Boyle. Vor participa totusi 10.000 de voluntari si au fost realizate 23.000 de costume.
Se stie ca peluza Stadionului Olimpic va fi transformata cu aceasta ocazie intr-un peisaj dintr-un sat englezesc, cu campuri si rauri, vaci, oi, ograzi, familii la picnic si tarani arand pamantul.
Cele patru provincii ale Regatului Unit vor fi reprezentate prin simbolul lor floral: trandafirul Angliei, ciulinele Scotiei, narcisa galbena a Tarii Galilor si floarea de in a Irlandei de Nord. Aceste informatii oficiale nu i-au multumit pe curiosi, iar presa e plina de speculatii.

Tecau, portdrapelul Romaniei

Tenismanul Horia Tecau va purta drapelul Romaniei la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Londra. Jucatorul de tenis are 27 de ani si este numarul 11 in lume in clasamentul ATP la dublu. El va evolua la Olimpiada in proba de dublu masculin, alaturi de Adrian Ungur, si, eventual, la dublu mixt, cu una din cele patru romance calificate.
Tecau se va alatura unor nume mari din tenis care vor purta steagul tarii lor, precum Roger Federer (Elvetia), Novak Djokovici (Serbia), Rafael Nadal (Spania) sau Maria Sarapova (Rusia).

Nadia spera sa fim
in primii zece

Fosta mare gimnasta Nadia Comaneci a declarat intr-un interviu acordat ieri agentiei Agerpres ca spera ca Romania sa se claseze in primele zece tari la Jocurile Olimpice de vara de la Londra.
"Sper sa fie un an cu multe medalii, COSR a stabilit un numar de medalii (8-10 medalii - n. r.) si imi doresc ca acest obiectiv sa fie depasit. Avem sportivi buni in mai multe ramuri, oricare dintre ei pot sa obtina rezultate bune. Este bine ca nu exista o mare diferenta de fus orar si acest lucru poate fi un beneficiu pentru sportivii nostri", a spus Nadia Comaneci.
In ceea ce priveste sansele gimnastelor noastre de a urca pe podium, fosta campioana olimpica s-a declarat optimista.
"Sunt sigura ca vom urca pe podium la echipa. Stiu ca toate membrele lotului feminin de gimnastica al Romaniei sunt foarte bune si cred ca oricare dintre ele are sanse egale la o medalie cat mai stralucitoare la Londra. Echipa de gimnastica a Romaniei este coordonata de cel mai bun cuplu de antrenori si sunt convinsa ca fetele antrenate de Octavian Bellu si Mariana Bitang vor da cele mai bune rezultate posibile. Larisa Iordache are sanse mari la individual compus si sol, Izbasa la sarituri, Ponor si Iordache la barna si sper in multe alte surprize frumoase".

Ghid cu informatii utile scos de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a pus la dispozitia cetatenilor romani care urmeaza sa se deplaseze in Marea Britanie pentru a asista la Jocurile Olimpice si Paralimpice de la Londra un ghid cu informatii utile.
Ghidul poate fi accesat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, la rubrica "Sfaturi de calatorie - Ghiduri de calatorie".
Ghidul ofera cetatenilor romani sfaturi utile si informatii privind coordonatele de contact si numerele de urgenta ale Ambasadei Romaniei la Londra, norme de conduita in locatiile de desfasurare a evenimentelor sportive, lista cu obiecte interzise pe stadioane sau in preajma acestora, informatii privind transportul, precum si detalii despre legislatia locala.