Suedezul Sven-Goran Eriksson a fost antrenorul Benficai in sezonul 1982-1983, atunci cand Universitatea, in Cupa UEFA, a disputat cele doua meciuri ale semifinalei cu echipa lusitana. In septembrie 2011, Eriksson a fost la Iasi, la un meci old-boys, Romania - Italia, intretinandu-se cu fostii mari jucatori ai Craiovei Maxima, participanti la meciul de la Iasi: Camataru, Cirtu, Geolgau, Ungureanu, Beldeanu
I.J.: Scriu o carte despre Universitatea Craiova, iar momentul cel mai glorios al acestei echipe de fotbal din Romania ramane calificarea in semifinalele Cupei UEFA, editia 1982/1983. Ati fost surprins de calificarea unei echipe din Europa de Est in aceasta faza a competitiei? Este adevarat ca, inainte de meciul tur de la Lisabona, ati gandit ca veti invinge si veti elimina fara mari probleme echipa din Craiova?
S.G.E.: Da, am fost foarte surprins ca Universitatea Craiova a ajuns pana in acea faza a competitiei. Era insa o echipa foarte buna, cu un joc foarte bun, care ne-a pus in dificultate. Parca imi amintesc de faptul ca ambele meciuri, de la Lisabona si Craiova, au fost foarte stranse, nu doar din punct de vedere al scorului, ci si in ceea ce priveste performanta jucatorilor.
I.J.: Echipa Benfica, pe care dumneavoastra ati antrenat-o in sezonul 1982/1983, s-a calificat in finala Cupei UEFA dupa ce in semifinala a eliminat Universitatea Craiova, dar fara sa invinga, in cele doua meciuri disputate, formatia romana, ci gratie regulamentului de calificare. Presa din Romania a comentat ca fiind o calificare oarecum norocoasa, destul de nedreapta fata de cum a jucat echipa romana in cele doua partide, de la egal la egal, cu Benfica. Dumneavoastra, stimate domnule Eriksson, cum comentati acea calificare din 1983? În presa din Romania acelor ani s-a vorbit, totodata, si de o legitimare ilegala a lui Stromberg...
S.G.E.: Am facut egal in meciul jucat acasa, 0-0, iar Benfica avea nevoie sa dea gol in deplasare si sa faca cel putin egal ca sa se califice mai departe, lucru care s-a si intamplat. Chiar inainte de inceperea meciului de la Craiova, cel decisiv, directorul sportiv al Universitatii Craiova a venit la mine si mi-a spus ca transferul lui Stromberg nu fusese finalizat, asa ca nu puteam sa il folosim in joc (Stromberg nu a jucat in meciul tur, la Lisabona - n.a.). Pe atunci nu existau telefoane mobile, iar cei de la Craiova au spus ca telefoanele lor nu functionau! Am apelat la ajutorul televiziunii portugheze, ai carei reprezentanti au vorbit cu cei de la federatia portugheza, care, la randul lor, au luat legatura cu UEFA. Cu doar doua minute inainte de fluierul de inceput am primit permisiunea de a-l folosi pe Stromberg in meciul acela! Dupa joc, directorul sportiv al Craiovei a ridicat din umeri si a spus ca s-a simtit dator sa incerce orice.

(Fragment din "Frumosii nebuni ai Craiovei Maxima", editia a II-a, carte aflata in curs de tiparire la Tipografia de Sud )