Dupa o viata petrecuta in sala de scrima, antrenorul emerit craiovean Dumitru Popescu a fost recompensat cu premiul "Mentor pentru Excelenta in Educatie". "Este un premiu care se acorda o singura data in viata, care anuleaza toate celelalte distinctii anterioare", a spus antrenorul care a descoperit-o pe campioana mondiala Loredana Dinu (Iordachioiu).
Antrenorul emerit craiovean de scrima Dumitru Popescu s-a numarat printre cei zece laureati ai premiului "Mentor pentru Excelenta in Educatie" 2011, oferit de Fundatia Pentru Comunitate si finantat de Compania MOL Romania. Juriul a avut o sarcina deosebit de grea deoarece a ales zece dintre cei 191 de candidati din domeniul sportului, artelor, culturii si stiintelor.
Festivitatea de premiere s-a desfasurat saptamana trecuta la Cluj Napoca, la Bastionul Croitorilor, iar antrenorul craiovean a primit un frumos trofeu creat de renumitul artist plastic bucurestean Ioan Nemtoi, dar si un card bancar cu o depunere de 8.000 de lei.
Reintors de la festivitate, Dumitru Popescu a impartasit pentru GdS primele impresii.
"Aceasta distinctie are o semnificatie deosebita pentru mine intrucat reprezinta incununarea unei cariere, este un premiu care se acorda o singura data in viata, ceea ce anuleaza toate celelalte distinctii pe care le-am primit de-a lungul timpului si care au fost repetabile, este un premiu care imi da putere sa merg mai departe, sa raman in sala de scrima, sa fiu util acestui sport caruia i-am dedicat intreaga viata, intai ca sportiv, apoi ca antrenor", a spus antrenorul care a pregatit generatii de spadasini, printre care si multipla campioana mondiala si europeana Loredana Dinu (Iordachioiu).
Popescu a adaugat ca s-a simtit foarte bine la evenimentul de la Cluj: "Ceremonia de la Bastionul Croitorilor, un loc istoric, medieval, a fost una de tinuta. Atmosfera a fost destinsa si ne-am simtit excelent. Momentele de premiere au alternat cu intermezzo-uri muzicale".

Liviu Dragomir: Este
ca un parinte

Dumitru Popescu este antrenor la CS Universitatea Craiova, dar si la Centrul Olimpic de Spada, unde se ocupa de juniori. Unul dintre elevii acestuia, Liviu Dragomir, a declarat in clipul de prezentare ca Dumitru Popescu i-a fost mai mult decat un antrenor. "Pentru mine, Dumitru Popescu nu este un simplu antrenor. Este un mentor, un parinte, deoarece toata perioada liceului si studentiei am petrecut-o alaturi de dumnealui. Toate rezultatele mele si ale colegilor se datoreaza in mare parte domnului Popescu".
Cea mai recenta performanta a echipei masculine de spada de la CS Universitatea Craiova a fost castigarea titlului national la tineret.

Un model pentru tinerii antrenori

Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova, se felicita ca l-a adus la club pe "maitre" Popescu: "Mereu am incercat sa aduc la club cei mai valorosi antrenori, indiferent ca ei isi mai desfasurau activitatea si in alta parte sau erau la pensie. Domnul Popescu, la fel ca si colegul lui, Mircea Alecu, a confirmat asteptarile mele prin rezultatele obtinute. Premiul obtinut de domnul Popescu este o mica recompensa pentru munca dumnealui".
Catalin Brandusoiu, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv "Petrache Triscu", in curtea caruia se afla sala de scrima, considera ca Dumitru Popescu este un mentor pentru generatia de tineri antrenori de la liceul mai sus-amintit: "Este un mentor pentru tinerii nostri antrenori, un model pentru sportivii de la sectia de scrima. In ultimii ani a avut rezultate notabile pe plan national si international, este devotat muncii pe care o face de o viata intreaga. Ma bucur mult ca este alaturi de noi".
Conform organizatorilor proiectului "Mentor", castigatorii au fost alesi din profesori cu rezultate exceptionale, care au dat dovada de excelenta in munca lor. "Prin premiul Mentor ne exprimam recunostinta fata de acei dascali sau antrenori care in cariera lor indelungata au dovedit valori morale inalte, creativitate in motivarea tinerilor alaturi de care au obtinut rezultate deosebite. Consideram ca acesti mentori sunt cei care indruma generatiile viitoare spre o cultura bazata pe valoare, pornind de la exemplul personal", a declarat Kinga Daradics, director executiv MOL Romania.
Ce este un mentor?
In DEX, termenul "mentor" are urmatoarele definitii: conducator spiritual, povatuitor, indrumator, educator, calauza, sfetnic sau altoi dintr-o planta batrana grefat pe o planta tanara pentru a-i transmite acesteia insusirile sale.