Politistii Biroului Rutier Craiova au organizat luni o actiune in trafic pentru prevenirea accidentelor rutiere provocate de soferii care nu respecta semnificatia culorilor semafoarelor, in numai patru ore fiind depistati 19 soferi care au trecut pe rosu.
Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Dolj, luni, intre orele 11.00 - 13.00 si 15.00 - 17.00, sapte echipaje de politisti au actionat in zona mai multor intersectii din municipiul Craiova, mai ales acolo unde au fost inregistrate accidente rutiere provocate de "bizonii" care trec pe galben sau rosu. Intersectiile vizate au fost cele din bulevardul Nicolae Titulescu cu strada Maria Tanase, Brestei cu Maria Tanase, Calea Bucuresti cu Sararilor, Calea Bucuresti cu Petre Ispirescu sau strada Popoveni cu bulevardul Nicolae Romanescu.
In total, politistii au constatat 58 de abateri contraventionale pentru care au fost aplicate sanctiuni in valoare totala de 9.258 de lei. Dintre cei aproape 60 de soferi amendati, 19 au ramas si fara permisele de conducere pentru 30 de zile pentru ca au trecut pe culorile galben si rosu ale semafoarelor electrice.
Politistii au precizat ca soferii care au trecut pe rosu au fost inregistrati de camerele video montate pe masinile agentilor, contravenientii avand sanse minime de castig daca se gandesc sa conteste sanctiunile in instanta.
Ofiterii Biroului Rutier Craiova au explicat ca unii soferi ajung sa treaca pe rosu pentru ca accelereaza si forteaza culoarea galben a semaforului. Altii, mai putini la numar, au obiceiul de a pleca exact cu cateva secunde inainte de "verde", acestia motivand de obicei ca intersectia era libera. "Le recomandam soferilor sa nu ignore semnificatia culorilor semafoarelor electrice si le atragem atentia ca in municipiul Craiova s-au inregistrat accidente grave ca urmare a nerespectarii culorilor galben si rosu ale semafoarelor", a declarat comisarul Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova. Acesta a mai precizat ca au fost si situatii in care conducatorii auto au tinut cont de cifrele indicate de cronometrul semafoarelor, au trecut pe rosu si au provocat accidente grave, facand referire la accidentul mortal inregistrat pe 30 august 2009 la intersectia strazii Maria Tanase cu bulevardul Nicolae Titulescu.