Tavalugul verificarilor efectuate de politistii si procurorii anticoruptie a ajuns ieri-dimineata la cea mai importanta frontiera din estul tarii, Vama Albita din judetul Vaslui, in urma perchezitiilor fiind ridicati si adusi la Bucuresti pentru audieri doar politisti de frontiera, dar nici un vames.
Printre cei 53 de politisti de frontiera se afla si seful sectorului Albita al Politiei de Frontiera, Daniel Corban, precum si patru sefi de tura, a informat ieri Mediafax, citand surse judiciare, precizand ca acestia au fost ridicati fie de la locuintele lor, fie direct din vama.
Descinderile si perchezitiile Directiei Generale Anticoruptie au fost efectuate in prezenta sefului Vamii Albita, Emil Bordeianu.
Majoritatea politistilor de frontiera au fost ridicati de anchetatori de la locuintele lor din municipiul Husi, aflat la aproximativ 15 kilometri de punctul de trecere a frontierei, dar si din comunele apropiate, si au fost adusi la Bucuresti cu dube ale Jandarmeriei, precum si cu un microbuz al DGA.

Monitorizati de cateva luni
Vamesii si politistii de frontiera de la Punctul de Trecere a Frontierei Albita au fost monitorizati de anchetatori timp de cateva luni. In luna august a anului trecut, la Vama Albita au fost aduse si instalate, inclusiv in cabinele vamesilor, calculatoare noi, care in luna ianuarie au fost ridicate, iar informatiile din acestea ar constitui probe.
Conform acelorasi surse, unii politisti de frontiera de la Albita si-au angajat avocati inca din urma cu cateva saptamani, asteptandu-se la aceasta actiune, in contextul descinderilor care au avut loc la Siret si la vami din Timis si Caras-Severin. La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Albita lucreaza 114 persoane, din care 87 sunt vamesi.

De la CSAT vorbire

Actiunile de la granite survin unei decizii a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale si a contrabandei, in urma careia au fost plasati investigatori sub acoperire si aparatura tehnica de interceptare audio-video
• Afrodita Cicovschi