Peste 11.500 de criminali, violatori sau infractori de drept comun revin in Romania, in cateva luni. Cu totii au fost inchisi in diverse state ale Uniunii Europene, dar potrivit legii, trebuie sa isi ispaseasca pedepsele in tara de bastina.
Apar astfel doua probleme uriase. Nu avem destule locuri pentru toti, iar cele sase puscarii pe care ar trebui sa le faca statul nu vor fi gata in curand.
In penitenciarul de la Arad ar putea intra 200 de oameni, cu o conditie - ca nimeni din judet sa nu mai comita nicio ilegalitate. Cei care sunt cazati aici nu sunt bucurosi de oaspeti.
Primii ar putea fi adusi infractorii romani din Italia. Acestora li se vor alatura cei incarcerati in Franta, Spania, Germania, Austria. Totul in baza unui protocol semnat cu partenerii nostri europeni.
Pentru ca sunt totusi 11.500, iar noi avem locuri pentru mai putin de jumatate, sefii administratiei inchisorilor cauta solutii. Sunt practic obligati sa construiasca noi puscarii.
Cu aceasta ocazie ar putea sa apara si primele inchisori private din Romania. Proprietarii vor castiga ulterior din contractele exclusive pentru prestari servicii, insa paza va fi asigurata tot de stat.