Gabriel Constantinescu si omul de afaceri Catalin Chelu, arestati in dosarul "Mita la Politie", sunt anchetati de procurorii botosaneni. Astfel, fata de Gabriel Constantinescu a fost inceputa urmarirea penala inca din aprilie sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani. In schimb, fata de Catalin Chelu, procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani au dispus pe 15 martie, neinceperea urmarii penale pentru aceleasi infractiuni.
In sesizarea penala facuta impotriva celor doi de Garda Financiara, in urma cu aproape trei ani, se precizeaza ca Portelanul SA Dorohoi, cumparata in 1999 de omul de afaceri Catalin Chelu, a achizitionat mai multe bunuri (suruburi, piese auto, discuri abrazive, etc) cu preturi de pana la 50 de ori mai mari decat cele de pe piata, de la alte firme detinute de el si Gabriel Constantinescu. Achizitiile s-ar fi facut cu banii obtinuti din credite, insa bunurile cumparate erau greu vandabile. In fapt, prin aceste manevre, banii au ajuns la oamenii lui Chelu. In plus, baza impozabila a firmelor lui Catalin Chelu s-a diminuat deoarece in urma afacerilor s-a inregistrat cu TVA deductibil, iar sumele deduse s-au compensat cu alt TVA de plata de la mai multe societati comerciale ale acestuia din Galati. La un prim calcul, valoarea prejudiciului a fost estimata la 300.000 de lei, insa, dupa ce Portelanul a ajuns in faliment, in iulie 2007, firmele controlate de Chelu si Gabriel Constantinescu, Caledonia SA Botosani si Mega Grup Invest SA Galati - Punct de lucru Dorohoi, s-au inscris pe lista creditorilor de la firma dorohoiana incercand sa mai traga astfel 206.800 lei. Potrivit finantistilor, la data intrarii in faliment, firma dorohoiana datora bugetului consolidat al statului 6,8 milioane de lei, din care 1,2 milioane lei reprezentau debitul restant, iar diferenta dobanzi si penalitati. Pe langa datoriile avute la stat, Portelanul avea datorii si catre firme private, precum si fata de unii furnizor de utilitati, datoriile totale ale societatii ridicandu-se la aproape 15 milioane de lei.

Arestati preventiv pentru o mita de 50.000 de euro

Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea au fost arestati preventiv pentru 29 de zile in dosarul "Mita la Politie". Procurorii sustin ca secretarul de stat Dan Fatuloiu a luat o punga de culoare alba de la Catalin Chelu, aflat intr-o masina parcata in apropiere de intrarea in sediul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Punga in care se aflau 212.850 de lei ar fi fost desfacuta in biroul chestorului sef de fata cu martorii.
In decizia judecatorului, prin care au fost arestati preventiv Catalin Chelu, Gabriel Constantinescu, Antonel Bunu si Stefan Badea, se arata ca in 19 noiembrie, Chelu a remis denuntatorului Dan Fatuloiu prima transa din mita de 1.000.000 de euro), in timp ce Constantinescu se afla in apropiere, impreuna cu Badea. In schimbul banilor, Fatuloiu ar fi trebuit sa-i ajute sa scape de o serie de dosare penale. Cei patru au contestat ieri decizia de arestare preventiva, cazul urmand sa fie judecat joi de Curtea de Apel Bucuresti.