O retea de traficare a plantelor etnobotanice a fost destructurata ieri, in urma unei operatiuni de amploare coordonata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - biroul teritorial Botosani. Potrivit procurorului Viorel Porumb, seful DIICOT Botosani, operatiunea a vizat opt locatii din judetele Botosani, Constanta si Iasi, cele mai multe, cinci la numar, din judet. In urma descinderilor, au fost puse in aplicare 28 de mandate de aducere, din care 25 pentru persoane din Botosani, cei in cauza fiind cercetati pentru trafic de droguri de mare risc sau consum de substante interzise. "Grupul era monitorizat din luna aprilie, cand au fost interceptate o parte dintre livrari", a precizat Viorel Porumb.
Ancheta in acest caz a inceput, dupa ce mai multi tineri din Botosani au ajuns la spital in stare grava acuzand simptomele intoxicatiei cu droguri de mare risc. Audiati de politistii de la Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Botosani, acestia au sustinut ca au fumat tigari cu etnobotanice cumparate de pe Internet. In fapt, sustin anchetatorii, plicurile cu plante etnobotanice erau furnizate de doi tineri din judetul Constanta, treceau pe la un intermediar din Iasi, insa, nu prin intermediul unor "magazine de vise", ci in baza unor comenzi directe prin telefon sau Internet. Pentru onorarea comenzilor, livrarile se faceau prin serviciile de curierat rapid. Dupa ce au interceptat o parte dintre transporturi, anchetatorii au trimis plicurile la Laboratorul regional de analiza fizico-chimica a drogurilor de la Iasi, expertizele confirmand ca acestea contin substante interzise prin ordonanta de guvern din luna februarie si incluse pe lista drogurilor de mare risc. Din acel moment, anchetatorii au inceput sa mearga pe filiera pentru a-i identifica pe furnizori. Au fost interceptate convorbiri telefonice si s-a facut schimb de informatii cu Brigada de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (BCCOA) Iasi si BCCOA Constanta.

Numele suspectilor nu au fost facute publice

Pe baza probatoriului administrat, procurorii DIICOT au dispus ieri dimineata organizarea perchezitiilor. Ridicati de mascati, suspectii au fost adusi la Botosani pentru audieri, insa, pentru ca ancheta era in plina desfasurare, numele lor nu au fost facute publice. "Pana in prezent au fost audiate 12 persoane, majoritatea din randul consumatorilor. In functie de rezultatele cercetarilor, vom stabili ce masuri vom lua. In prima faza vom merge cel mai probabil pe ordonante de retinere pentru 24 de ore, dupa care vom decide daca se impune formularea unor propuneri de arestare preventiva", a mai declarat Viorel Porumb. Cei vizati erau in fapt capii retelei, adica furnizorii din Constanta si Iasi dar si trei tineri din Botosani care distribuiau mai departe plicurile.
La inceputul acestui an, guvernantii au interzis 27 de substante si noua plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice, insa medicii spun ca la o planta interzisa apar pe piata alte trei cu aceleasi efecte, dar cu alte denumiri. In plus, dupa interzicerea substantelor, vanzarile s-au mutat din "magazinele de vise" pe Internet.

Consilierii PSD cer inchiderea "magazinelor de vise"

Saptamana trecuta, consilierii municipali social-democrati au solicitat efectuarea unui referendum local pentru inchiderea "magazinelor de vise". In schimb, atat primarul Catalin Flutur, cat si viceprimarul Florin Ghiorghita au replicat ca municipalitatea nu poate inchide magazine pentru care nu a eliberat autorizatii de functionare.
Recent, cadre ale Politiei Municipiului si Politiei Comunitare au facut verificari care au evidentiat ca magazinele respective sunt inchise. "Sunt magazine cu acest profil, dar sunt inchise. In schimb, aceste produse sunt vandute noaptea, prin comenzi duse la domiciliu. Produsele se comercializeaza la negru, exact ca drogurile", a afirmat Florin Ghiorghita. Potrivit viceprimarului, problema este in continuare in atentia municipalitatii. "In Botosani cu siguranta nu vor mai functiona astfel de magazine", a specificat Florin Ghiorghita.
Autoritatile din alte orase au interzis comercializarea acestor produse. La Iasi si Suceava, magazinele au fost inchise prin dispozitie a primarului.

Deputatii pregatesc un proiect de lege pentru interzicerea etnobotanicelor

Deputatul PD-L Mircia Giurgiu a anuntat ca va depune in Parlament un proiect de lege privind interzicerea vanzarii produselor etnobotanice in Romania. "Am hotarat sa initiem un proiect de lege prin care sa interzicem vanzarea tuturor acestor produse si inchiderea magazinelor existente. De asemenea, proiectul va prevede si interzicerea comercializarii acestora pe Internet sau la colt de strada, adica nicaieri sa nu mai poata fi cumparate aceste produse in Romania. Vrem sa scoatem o lege care sa nu aiba nevoie de norme de aplicare, pentru ca acolo se poate schimba sensul legii", a declarat Mircia Giurgiu.Deputatul a precizat ca proiectul a fost conceput in urma consultarilor pe care le-a avut cu medici, politisti si alti specialisti. "Vrem sa scoatem o lege care sa nu aiba nevoie de norme de aplicare, pentru ca acolo se poate schimba sensul legii", a conchis Giurgiu.

- Sebastian GHEORGHIU
- Virginia CONSTANTINIU