Procurorii DIICOT - Servicul Teritorial Craiova au emis, joi noapte, dupa audieri, ordonante de retinere pe 11 persoane, printre care doi politisti si un jandarm, care se ocupau cu camataria in judetul Olt.
Toti sunt cercetati de procurori pentru comiterea a zeci de infractiuni de santaj, talharie, violari de domiciliu, amenintari sau fals si uz de fals. Reamintim ca joi dimineata, politistii BCCO Craiova, ajutati de jandarmi si coordonati de procurori, au efectuat 18 perchezitii in municipiul Slatina, pentru destructurarea gruparii de camatari conduse de Constantin Enache, zis Mafiotul.
In urma cercetarilor s-a stabilit ca Mafiotul le promitea victimelor sale imprumuturi fara garantii si cu dobanzi foarte avantajoase, intre 10 si 20% pe luna. Dupa ce imprumutau diverse sume, "clientii" camatarilor erau amenintati, batuti sau santajati pentru a returna banii cu dobanzi imense, de pana la 300%. In unele cazuri, victimele erau constranse sa intocmeasca inscrisuri din care sa rezulte ca au imprumutat sume mult mai mari sau sa incheie contracte de imprumut sau de vanzare-cumparare. In acest fel, multi au ramas fara case sau masini, care le-au fost luate de camatari.
Printre cele 14 persoane ridicate si duse la Craiova pentru audieri, majoritatea de etnie roma, au fost si doi politisti din cadrul IPJ Olt, agentii Marius Veteanu si Claudiu Pata, dar si un jandarm, Ionel Cosma. Procurorii au stabilit ca cei doi aveau rol de recuperatori in cadrul gruparii. Dupa o noapte intreaga de audieri, procurorii au emis ordonante de retinere pentru 11 persoane, printre care Mafiotul, politistii si jandarmii.
Vineri dupa-amiaza, anchetatorii au solicitat judecatorilor de la Tribunalul Dolj emiterea pe numele camatarilor a 12 mandate de arestare preventiva, din care unul in lipsa.
Reprezentantii DIICOT-Serviciul Teritorial Craiova au explicat ca gruparea condusa de Mafiotul a obtinut din camatarie peste un milion de euro, insa, in cazul in care camatarii vor fi arestati, se asteapta ca alte zeci de victime ale lor sa prinda curaj si sa dea declaratii despre cele intamplate.