jurnalmm.ro informeaza: SOFERII VOR FIERBE in suc propriu ! NOUL COD RUTIER face RAVAGII ! INCHISOARE pentru ALCOOL LA VOLAN !
Pedepse drastice pentru soferii care nu respecta regulile !
- Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sanctionati cu 9 pana la 20 de puncte-amenda si suspendarea permisului pana la 3 luni soferii care nu acorda prioritate, depasesc sau trec pe rosu si provoaca un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale.
- In cazul in care un sofer nu isi achita amenda in termen de 30 de zile, permisul de conducere ii este suspendat. Suspendarea efectiva a permisului are loc, insa, dupa alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare.
- Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi varsate intr-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior catre primarii si care va fi verificat de catre Politie.
- Amenda maxima, de 9.600 de lei, va fi aplicata soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite.
- De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sanctionati si soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat.
- Soferii care se incumeta sa treaca pe culoarea rosie a semaforului vor fi sanctionati cu amenzi de 4.000 de lei.
- O noua prevedere a Codului Rutier face referire la transportul copiilor. Copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale. Copiii cu o inaltime de cel mult 135 de centimetri trebuie transportati in scaun.
- Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.
- Depasirea limitei de viteza cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora se va sanctiona cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse intre 9 si 20 de puncte amenda, adica intre 720 si 1.600 de lei. In plus, se ridica si permisul de conducere pentru 90 de zile.
- In cazul depasirii limitei de viteza cu peste 60 de kilometri pe ora, se aplica amenzi din clasa a V-a, care implica sanctiuni cuprinse intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
- In cazul in care depasirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe ora se soldeaza cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplica sanctiuni din clasa a VI-a, care implica de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei), la care se adauga suspendarea permisului pentru un an.
- Daca accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la 2 ani.
- Soferii care vor fi prinsi vorbind la telefon in timp ce conduc un autoturism risca amenzi in cuantum de 1.600 de lei, la fel ca si in cazul in care vor fi depistati ca nu poarta centura de siguranta, de zece ori mai mult decat amenzile de pana acum.

sursa:Simpaticul.Eu