RTV.NET: Se da verde la ridicarea masinilor. In ce situatii puteti ramane fara autoturism (Autor: Iulian Tudor)
MAI a pregatit un proiect de lege, aflat in dezbatere publica, care indica conditiile in care vor putea fi ridicate masinile parcate ilegal. Potrivit textului legii, masura ridicarii va fi dispusa de politistul rutier. Astfel, toti cei care isi parcheaza masinile la mai putin de 15 metri de calea ferata sau 10 metri de trecerile de pietoni vor fi sanctionati. Vor ramane fara masini si cei care isi parcheaza masina pe pistele si benzile semnalizate pentru pietoni si biciclisti. La fel se va intampla si cu cei care stationeaza pe trotuare, daca acestea nu sunt prevazute cu indicatoare care sa permita parcarea. Ridicarea masinilor va fi permisa si daca soferul a parcat in statiile de autobuz si cele pentru tramvaie dar si daca masina a fost lasata pe locurile rezervate institutiilor publice.
Masinile se vor putea ridica si in cazul unor situatii de urgenta, daca este nevoie de eliberarea carosabilului, scrie voceatransilvaniei.ro. In acest caz, ridicarea masinii va fi dispusa la solicitarea serviciului de urgenta, administratorului drumului public sau organului care a dispus masurile de ordine si siguranța publica. Politia va avea obligatia de a instiinta proprietarul despre locul in care masina a fost depozitata.
Daca ridicarea masinii nu se poate face din cauza gabaritului acesteia, atunci politistii vor putea dispune blocarea acesteia, se arata in proiectul de lege.
Sanctionat va fi proprietarul masinii si nu conducatorul auto, mai spune textul proiectului. Vehiculul ridicat sau blocat va fi restituit dupa ce se va face dovada achitarii tarifelor la care are dreptul administratorul drumului public sau operatorul economic autorizat. Tarifele vor trebui publicate pe pagina de internet a operatorului sau administratorului public. Dispozitia de ridicare sau blocare va putea fi contestata in instanta.
Proiectul de lege se afla in dezbatere publica.
Sursa: romaniatv.net