Senatorul Nicolae Moga a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei, intitulata: Drumul turismului estival intre neglijenta si amatorism. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In contextul actual, in care o serie de destinatii turistice europene ridica un grad crescut de nesiguranta cauzat de amenintarile teroriste, Romania considerata o tara sigura are sansa de a atrage turistii devenind una dintre cele mai cautate destinatii din Europa.
Potrivit datelor oficiale ale Eurostat la nivelul anului 2015 suntem plasati pe primul loc in UE la capitolul cazarii turistilor in hoteluri si in alte unitati de profil. Avem o crestere in 2015 de 15,9% fata de o medie europeana de numai 3,2%.
Desi avem o crestere anuala a sosirilor de turisti cu mult peste media europeana Romania trebuie sa isi valorifice potentialul turistic si sa investeasca mai mult si mai rapid in acest sector. In timp ce Bulgaria reuseste, cu resurse mai putine, sa produca din turism peste 7% din PIB, turismul din Romania contribuie in proportie de mai putin de 1% la PIB. Este o certitudine faptul ca potentialul nostru este mult mai mare.
Constat cu tristete ca, in acest moment turismul nu reprezinta un domeniu de interes strategic pentru Romania. La nivelul politicilor publice turismul este neglijat. Investitiile destinate cresterii acestui sector economic sunt practic inexistente.
Mai mult decat atat, nu exista o planificare corecta si o exploatarea rationala a infrastructurii cu impact economic asupra activitatii turistice de pe litoral.
Un exemplu de ultima ora este relevant pentru lipsa de comunicare si de conlucrare ce ar trebui sa fie benefice turismului nostru : Patronatele din turism au aflat cu doua zile in urma, din mass-media despre anuntul CNADNR privind reparatiile care urmeaza sa fie facute in plin sezon estival atat pentru podul de la Agigea, cat si pentru un tronson de 40 de kilometri al Autostrazii Soarelui. Patronatele nu contesta utilitatea lucrarilor, insa atrag atentia asupra faptului ca nu exista o planificare rationala a exploatarii autostrazii de catre CNADNR. In plus, nu au fost informate autoritatile din turism si, cu atat mai putin, mediul privat despre inceperea acestor reparatii. Exista temeri ca lucrarile anuntate pentru la vara, care vizeaza reparatia unui tronson de autostrada si a podului de la Agigea, vor afecta fluxul de turisti catre litoral. Prin urmare, se solicita CNADNR sa prezinte un calendar al executiei lucrarilor, din care sa rezulte evitarea efectelor economice negative, asupra industriei turismului. Nutresc convingerea ca ratiunea va prevala!
Turismul romanesc merita o sansa la dezvoltare optima potrivit potentialului sau. Trebuie sa avem o pozitie unitara atunci cand vorbim de infrastructura. Nu pot fi de acord cu ideea ca titlul promovat in presa - HAOS SI GROPI SPRE MARE! - ar putea deveni realitate!