AmosNews: Noul cod rutier a intrat in vigoare
De vineri intra in vigoare noul cod rutier, care prevede amenzi mult mai mari. Potrivit noului cod rutier, soferii care sunt prinsi ca depasesc viteza legala cu 51 pana la 60 de kilometri pe ora risca intre 9 si 20 de puncte amenda, adica pana la 1.600 de lei. De la 1 ianuarie 2015 punctul de amenda are o valoare de 97,5 de lei.
In cazul in care depasiti viteza admisa cu peste 60 de kilometri, sanctiunea este cuprinsa intre 21 si 50 de puncte amenda (intre 1.680 si 4.000 de lei), precum si suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.
Soferilor care depasesc viteza legala cu peste 60 de kilometri si produc un accident rutier soldat cu pagube materiale li se aplica sanctiuni de la 51 pana la 120 de puncte de amenda (intre 4.080 si 9.600 de lei). De asemenea, li se suspenda permisul pentru un an.
Daca accidentul se soldeaza cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleaza la doi ani, insa amenda ramane aceeasi. Amenda de 9.600 de lei daca nu opriti la trecerea la nivel cu calea ferata
Noul cod rutier interzice conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice, care are o imbibatie alcoolica cuprinsa intre 0,2 -0,5 g/l alcool pur in sange, respectiv 0,15 - 0,25 mg/l alcool pur in aerul expirat.
Cei care nu respecta aceasta prevedere, sunt sanctionati cu 21 - 50 puncte-amenda si cu suspendarea exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 180 de zile
Daca imbibatia alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur in sange, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani.
De asemenea, soferii care sunt implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat vor scoate din buzunar 9.600 de lei.
Tot cu 9.600 de lei vor fi amendati si soferii care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, atunci cand semnalele acustice si vizuale sunt pornite.
Vorbesti la telefon in timp ce conduci? Ai condus pe contrasens? - iata ce amenda primesti
Potrivit noului cod rutier, daca sunteti prinsi ca vorbiti la telefon in timp ce va aflati la volanul autovehiculului veti primi o amenda de 1.600 de lei, de 10 ori mai mult ca amenzile de pana acum.
Pe de alta parte, in cazul in care conduceti pe contrasens pe autostrada sau va aflati la volanul unei masini neinmatriculate veti fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 21 si 50 de puncte, plus suspendarea permisului pentru 180 de zile.
Daca aceste abateri sunt urmate de un accident, primiti amenzi intre 51 si 120 puncte si vi se suspenda dreptul de a conduce pentru o perioada de un an, daca accidentul este soldat doar cu pagube materiale. Daca existe persoane ranite, perioada de suspendare a permisului se dubleaza.