Codul Rutier se va mofica din 19 ianuarie 2013. Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 760, din 12 noiembrie 2012, dupa ce a fost adoptata de deputati la final de octombrie și de senatori in septembrie. Principala modificare se refera la reinnoirea permisului auto care se va face in urma vizitei medicale.
Potrivit noilor reglementari, ce se vor aplica din data de 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere.
Pentru conducerea moppedelor este necesar un permis de categoria AM, care poate fi obtinut doar de tinerii care au cel putin 16 ani impliniti. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.
Permisul de conducere categoria B este valabil 10 ani dar, daca pana acum reinnoirea inainte de data expirarii se facea doar in urma unui drum la Politie, o noua lege vine sa schimbe acest lucru. Reinnoirea se va face doar in urma unui control medical.
"Eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se realizeaza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale prevazute la la art.22" scrie in art 9 al legii 203, publicata ieri in Monitorul Oficial.
Iata ce scrie la articolul 22:

Art. 22. - (1) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aiba cunostintele si indemanarea necesare conducerii si sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic.

(2) Conducatorii prevazuti la alin. (1) vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic. Politia poate propune examinarea medicala sau psihologica, precum si verificarea cunoasterii regulilor de circulatie a conducatorilor de autovehicule sau tramvaie ori de cate ori constata ca acestia, prin modul de conducere sau comportamentul lor in trafic, pun in pericol siguranta circulatiei.

(3) Verificarea medicala si psihologica prevazuta la alin. (1) si (2) se efectueaza In conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii si familiei si al ministrului lucrarilor publice, transporturilor si locuintei.

Pentru conducerea mopedelor va fi obligatoriu un permis de categoria AM. Acesta poate fi obtinut doar de tinerii care au implinit 16 ani. Permisul AM este valabil 10 ani, iar obtinerea lui depinde de sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor, dar si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor si comportamentului.

Pentru biciclisti: daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
Noul Cod Rutier reglementeaza și circulatia pe biciclete. Astfel, pot fi sanctionati cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda) și " nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor".