Trei barbati si o femeie care pretindeau ca sunt inspectori ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) au fost retinuti de politistii gorjeni sub acuzatia de inselaciune. Cei patru falsi inspectori ai OPC sunt din Bucuresti si au fost prinsi la scurt timp dupa ce efectuasera controale la agenti economici din comunele gorjene Turburea si Saulesti. Potrivit Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj, sesizarea impotriva falsilor angajati ai OPC a venit de la administratorul unei societati comerciale din comuna Saulesti. Acesta a anuntat ca la unul din magazinele sale s-au prezentat pe 26 iunie patru persoane care si-au declinat calitatea de reprezentanti ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, precizand ca doresc sa efectueze o informare cu privire la modul cum se respecta legislatia in domeniu. Controlul nu a mers insa pana la capat, intrucat, intamplator, magazinul verificat era chiar al sotiei primarului din Saulesti, Constantin Rucsandra Draghici.

Au gresit magazinul

Sotia edilului se afla chiar la magazin cand falsa echipa de control de la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor s-a prezentat pentru o verificare si informarea referitoare la respectarea legislatiei in domeniul protectiei consumatorilor. Vazand ca s-a trezit cu un control pe cap, sotia primarului si-a sunat sotul, pentru ca acesta sa se prezinte de urgenta la magazin: "A sunat sotia ca au venit niste domni de la OPC care nu stiu ce vor sa faca. I-am spus la telefon sa le ceara legitimatiile si sa astepte pana cand ajung eu. Am ajuns la magazin si cand am vazut Loganul albastru cu numere de Bucuresti mi-am dat seama ca e ceva in neregula. Stiam ca cei de la OPC din Gorj nu au astfel de masini, pentru ca un consatean de la noi e angajat la OPC. I-am intrebat daca au primit masini noi si au spus ca o au de mult. Le-am cerut legitimatiile si pe ele scria Grupul asociativ pentru protectia drepturilor consumatorilor sau ceva asemanator, deci nici o legatura cu institutia statului care efectueaza controale si aplica amenzi. Am lasat-o pe sotie cu ei si am mers in spate, de unde am sunat la politie. Ei si-au dat seama ca se intampla ceva si au plecat cu masina. Au fost opriti in trafic, pe DJ 661, de un echipaj de politie", a povestit primarul Constantin Rucsandra Draghici, din Saulesti.

Au apucat sa ia si spaga

Politia i-a retinut pe cei patru ocupanti ai Loganului de culoare albastra. Acestia sunt: S.C.C., de 33 de ani, B.C.V., de 32 de ani, L.F., de 48 de ani, si C.V., de 30 de ani, toti din Bucuresti. Conform Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj, cei patru falsi inspectori ai Oficiului pentru Protectia Consumatorilor au mai efectuat la inceputul acestei saptamani controale si in comuna Turburea, unde au reusit sa insele vigilenta a doua vanzatoare. "In urma probatoriului administrat de politisti, a rezultat faptul ca cele patru persoane au indus in eroare doi lucratori gestionari de la doua societati comerciale de pe raza comunei Turburea, prezentandu-se ca fiind reprezentanti ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului, primind de la acestia suma totala de 800 de lei, pentru a nu consemna eventualele nereguli constatate. De la un gestionar au primit suma de 200 de lei, iar de la altul, 600 de lei. Cele patru persoane au fost retinute pe baza de ordonanta de retinere pentru 24 de ore, pentru savarsirea infractiunii de inselaciune, fiind introduse in Centrul de Retinere si Arestare Preventiva al IPJ Gorj", a precizat Romina Dochian, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Protectia Consumatorilor Gorj. Cei patru falsi inspectori ai OPC au fost prezentati ieri Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Carbunesti, cu propunerea de arestare preventiva. Conducerea Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Gorj le recomanda agentilor economici si angajatilor acestora sa fie foarte atenti la persoanele care se recomanda inspectori ai unor institutii cu atributii de verificare si aplicare de sanctiuni si sa le verifice in detaliu legitimatiile de serviciu si insemnele de pe acestea. De asemenea, toate controalele efectuate de inspectorii OPC sunt derulate cu stiinta conducerii institutiei, deplasarea in teren si traseele fiind bine cunoscute la nivelul OPC.