Curtea de Apel Craiova a inceput ieri judecarea apelului formulat de Ionut Zarnescu si Andreea Pera, dar si de procurorii DIICOT, impotriva unei hotarari a Tribunalului Dolj din martie, instanta care i-a condamnat pe cei doi tineri la cate sase luni de inchisoare cu suspendare pentru cultivare de droguri pentru consum propriu.
Cercetarile in acest dosar au inceput in noiembrie 2011, cand craioveanul Marin Culcea a descoperit in apartamentul pe care il inchiriase unui student o cultura de... canabis. Barbatul a anuntat politia, iar, pe 11 noiembrie, politistii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Craiova, coordonati de un procuror DIICOT, au efectuat o perchezitie in apartamentul respectiv.
Oamenii legii au stabilit ca chiriasul transformase unul dintre dormitoarele apartamentului intr-o adevarata sera, unde in mai multe ghivece cultiva plante de canabis. In urma investigatiilor, oamenii legii au stabilit ca apartamentul fusese locuit de doi tineri din Craiova - studentul Ionut-Alexandru Zarnescu, de 23 de ani, si Andreea Miruna Pera, de 24 de ani.
Cei doi tineri au fost retinuti pentru 24 de ore, pe baza de ordonanta emisa de procurori, iar pe 12 noiembrie au fost arestati preventiv de Tribunalul Dolj, pentru 29 de zile, sub acuzatia de trafic de droguri de risc. Tanarul a fost eliberat din arest pe 24 noiembrie, iar tanara pe 28.
La sfarsitul lunii ianuarie, cei doi inculpati au fost trimisi in judecata, iar in martie Tribunalul Dolj s-a pronuntat. Judecatorii au schimbat incadrarea juridica din trafic de droguri de risc in cultivare ori detinere de droguri pentru consum propriu si i-au condamnat pe Zarnescu si Pera la cate sase luni de inchisoare cu suspendare. In plus, inculpatii au fost obligati sa plateasca si cate 2.200 de lei drept cheltuieli judiciare.
Atat inculpatii, cat si procurorii au facut apel impotriva deciziei instantei, primul termen judecandu-se marti, la Curtea de Apel Craiova. Judecatorii au respins cererile de ridicare a controlului judiciar formulate de inculpati si au acordat termen pentru 3 iulie.
Aldezir Marin