Medicii legisti au stabilit ca elevul Scolii cu clasele I-VIII din Filiasi care, pe 15 mai, si-a lovit un coleg care a decedat ulterior la spital, a avut discernamant in acel moment. Alexandru Ionut Popescu, de 14 ani, elev in clasa a VII-a F din cadrul Scolii cu clasele I-VIII din Filiasi, a decedat pe 15 mai, la spitalul din localitate, la doua ore dupa ce fusese adus de la scoala cu o ambulanta. In urma necropsiei, medicii legisti au consemnat in raportul preliminar ca Alexandru Popescu a murit din cauza unui stop cardio-respirator, provocat de o lovitura puternica primita in zona pieptului.
Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au precizat dupa moartea elevului ca cel care l-a lovit, Iulian G., de 14 ani, este cercetat pentru comiterea infractiunii de lovituri cauzatoare de moarte.
Ieri, procurorii au comunicat ca Iulian a fost supus unei expertize psihiatrice in urma careia s-a stabilit ca avea discernamant in momentul comiterii faptei si este cercetat in continuare pentru lovituri cauzatoare de moarte. Anchetatorii asteapta raportul de expertiza medico-legala, prin care urmeaza sa se stabileasca exact daca este o legatura intre lovitura primita si moartea elevului de 14 ani.
Reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj au mai precizat ca, daca se va dispune trimiterea in judecata a lui Iulian G., acesta va fi judecat ca minor. Potrivit Codului Penal, minorul care are varsta intre 14 si 16 ani raspunde penal numai daca se dovedeste ca a savarsit fapta cu discernamant, lucru care s-a si intamplat in acest caz. Instanta de judecata pote aplica minorilor patru masuri educative: mustrarea, libertatea supravegheata, internarea intr-un centru de reeducare sau internarea intr-un institut medical-educativ.
Ultimele doua masuri pot dura numai pana la implinirea varstei de 18 ani, iar cand minorul devine major, judecatorii pot dispune prelungirea internarii pe o durata de cel mult doi ani.