Statisticile Politiei Capitalei contrazic conceptia generala, care indica faptul ca in Sectorul 5 se produc cele mai multe infractiuni stradale. Acest sector se afla pe penultimul loc in topul zonelor administrative din Bucuresti dupa numarul de infractiuni comise.
In ultimii trei ani, criminalitatea s-a mentinut in aceeasi parametri la nivelul municipiului Bucuresti. Anual au fost sesizate, in medie, in 2009 si 2010, aproximativ 98.000 infractiuni, arata statisticile furnizate B365.ro de catre Politia Municipiului Bucuresti.
In 2011, comparativ cu anii anteriori, infractiunile sesizate au scazut cu circa 5%, ajungand pana la 93.400 de cazuri, la nivelul intregului an, in Capitala.
Cele mai multe infractiuni stradale, 4.380, au fost comise, in 2011, pe raza Sectorului 3.
In topul criminalitatii stradale urmeaza Sectorul 1, unde s-au raportat 3.002 cazuri antisociale. De asemenea, la nivelul anului trecut, in Sectorul 2 s-au comis 2.992 acte ce criminalitate stradala, iar pe raza Sectorului 6 au fost sesizate 2.861 incalcari ale legii penale, in plina strada.
La polul opus se afla sectoarele 5 si 4, care, dupa numarul de infractiuni stradale, par cele mai sigure zone administrative din Bucuresti.
In 2011, s-au raportat 2.329 de cazuri antisociale stradale, iar pe strszile din Sectorul 4 s-au sesizat 2.125 de infractiuni.
Daca unii ar explica ponderea mica a criminalitatii din Sectorul 5 spunand ca "hotul nu fura niciodata de langa casa" sau "hot pe hot nu se fura niciodata", Politia Capitalei motiveaza ca infractiunile stradale inregistreaza diferente cauzate de suprafata teritoriului si a valorilor demografice variate.
Din totalul abaterilor sesizate in 2011, cele mai multe, respectiv 63%, sunt infractiuni contra patrimoniului. Furturile din si de pe autoturisme au o pondere de 19,7%, furturile de pe rafturile magazinelor reprezinta 9,3% din totalul infractiunilor, furturile din buzunare ocupa 5,4% din cazurile sesizate, iar restul este reprezentat de alte infractiuni de furt.
"Furturile comise in segmentul stradal acopera o plaja extinsa pentru ca acest gen de fapte nu implica mijloace complexe de savarsire, fiind astfel accesibile unui segment extins de persone cu comportament antisocial", a declarat, pentru B365.ro, Alexandru Niculae, purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei.
Din totalul infractiunilor contra patrimoniului cele cu mod de operare care necesita o anumita specializare a autorilor au o pondere redusa. Astfel, talhariile detin 3% din acest segment, furturile de autoturisme ocupa 1,8% din totalul cazurilor sesizate, furturile din locuinte comise prin efractie si furturile din societati comerciale comise prin efractie au, fiecare, o pondere de 1,3% din totalul infractiunilor.