Adevarul informeaza : Aflati aici care sunt cele mai noi metode de furt din locuinte si masini

In fiecare an in perioada sarbatorilor hotii se inmultesc. In 2010 la Brasov au fost raportate 6.435 de infractiuni de natura judiciara.
Un prim mod de operare are ca autori un barbat si o femeie, care abordeaza pagubitii pe strada, prezentandu-se ca cetateni straini.
"Acestia se imprietenesc cu victimele, patrund in locuinta si, sub pretextul ca o cunostinta de-a lor a fost implicata intr-un accident rutier si au nevoie de o suma de bani in lei pentru a achita contravaloarea serviciilor medicale, solicita victimelor bani cu imprumut, pentru cateva ore. In schimb, lasa gaj o geanta incuiata cu un lacat, in care simuleaza ca se afla in valuta. In geanta se afla, de fapt, ziare, pachete de tigari sau sapun", spune Mihaela Hermeneanu de la Compartimentul Prevenire al Politiei Brasov.
Nu lasati strainii sa va intre in casa
O alta metoda este aceea prin care hotii intra in casele victimelor, sub pretextul ca sunt de la o firma de curierat si le livreaza colete de la rude. Asa ii pacalesc pe pagubiti sa le dea o suma de bani, despre care spun ca reprezinta taxa pentru colet. Dupa ce incaseaza banii, hotii pretexteaza ca trebuie sa mearga pana la masina dupa colet, dar nu se mai intorc.
In alte cazuri, infractorii intra in case sub pretextul ca verifica retele de televiziune sau centrale de apartament. Dupa ce distrag atentia victimelor, fura din locuinta diverse sume de bani. Oamenii legii le recomanda in special varsnicilor, sa fie mai precauti si sa nu permita accesul in locuinta persoanelor necunoscute indiferent de motivele invocate de catre acestea.
Furt din masina, fara nicio distrugere
Si in ceea ce priveste furturile din masini, hotii s-au specializat. Reusesc sa fure fara sa mai fie nevoie sa forteze portierele sau sa sparga geamurile.
Schema este destul de simpla si nu foarte riscanta pentru hoti, drept pentru care incepe sa ia amploare. Hotul sta strategic in parcare si asteapta sa vina o masina. Are un dispozitiv care emite un semnal ce bruiaza tecomanda, si, practic, atunci cand soferul iese din masina si vrea sa o inchida cu telecomanda, semnalul este bruiat, iar portierele raman descuiate. Hotul asteapta ca proprietarul sa plece si apoi fura tot ce este la vedere.
"Le recomandam soferilor sa opteze pentru un sistem performant, chiar daca este mai scump, care poate contracara astfel de dispozitive de bruiaj", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Brasov, comisarul sef Liviu Naghi.
Mult mai simplu este sa verificati usile inainte sa plecati de langa masina.