Audiata ieri timp de peste doua ore in legatura cu contestatia depusa la CNSAS, Mona Musca s-a aratat increzatoare in sansele ei de a primi, de aceasta data, un certificat de buna purtare, dupa ce initial decizia membrilor Consiliului a fost ca a facut politie politica. De altfel, majoritatea membrilor CNSAS erau tentati sa dea un vot pozitiv.
"Sper ca am reusit sa-i conving pe membrii Colegiului CNSAS de faptul ca, asa cum am scris de altfel si in contestatie, in dosarul meu nu exista vreun element de politie politica, in sensul in care termenul este definit de lege. Colaborarea cu politia politica inseamna sa dai informari care sa aduca atingere drepturilor fundamentale ale omului si prin care sa sprijini regimul comunist. Or, in dosarul meu nu se regaseste nici macar un element care sa sprijine vreuna din aceste idei, nicidecum cele doua coroborate, asa cum cere legea", a declarat Mona Musca.
Totusi, Mona Musca a subliniat ca "moralmente" a gresit atunci cand a fost de acord sa semneze acel angajament cu Securitatea. "Am gresit, si pentru asta mi-am cerut scuze", a spus Mona Musca, subliniind insa ca moral semnarea acelui angajament este singurul lucru care-i poate fi imputat, intrucat informarile nu au adus nimanui nici cel mai mic prejudiciu.

ßase din zece

Mona Musca a mai declarat ca la sustinerea contestatiei sale au participat sase din cei zece membri ai Colegiului, respectiv Constantin Ticu Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Laurentiu Tanase, Constantin Buchet, Claudiu Secasiu si Sorin Chiritescu.
La plecare, Mona Musca a tinut sa reafirme ca, desi asteapta un verdict favorabil din partea Colegiului, in cazul "exceptional" in care acest rezultat nu ar fi cel scontat va merge mai departe in instanta pentru a-si sustine cauza. "Sper insa ca am fost convingatoare", a mai spus Musca.

Incorsetat de lege

In acelasi timp, Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, dupa ce a participat la au-dierea Monei Musca, ca se va abtine la votul asupra contestatiei formulate de aceasta fata de decizia CNSAS. "Nu fac decat sa reiterez pozitia exprimata de multe ori pana acum: va fi un vot incorsetat de lege si, de aceea, ma voi abtine", a declarat Cazimir Ionescu. El a dezvaluit ca deputatul si-a axat discursul prin care isi sustine contestatia pe forma actuala a legii si nu pe fondul problemei. Cazimir Ionescu a spus ca Mona Musca si-a inceput discursul prin redarea in fata membrilor Colegiului a textului articolului 5 din Legea CNSAS referitor la termenul "politie politica". Potrivit lui Ionescu, pe interpretarea stricta a textului articolului 5 din lege, in forma lui actuala, Mona Musca nu se face vinovata de acte de politie politica care sa poata fi probate cu documentele existente la dosar.

Comisie de anchetare a secretizarilor

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputatilor a strans numarul de semnaturi necesare pentru infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru cercetarea modului in care comisia mixta SRI-CNSAS a hotarat secretizarea unor dosare, intre 2000 si 2004. Solicitarea PNL, semnata si de reprezentanti PD, cere analizarea modalitatii in care comisia mixta SRI-CNSAS a decis secretizarea unor dosare, in perioada 2000-2004, care intra sub incidenta legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica. Decizia privind infiintarea comisiei va fi decisa in cadrul unei viitoare sedinte a Birourilor Permanente reunite. (N.N.)