Constantin Ticu Dumitrescu, membru al CNSAS, a declarat ieri ca peste trei saptamani Colegiul va dezbate dosarele unor importante personalitati politice care s-ar putea regasi pe listele fostilor ofiteri de Securitate sau cele ale ofiterilor acoperiti, si nu in dosarele de informatori. "Peste 3 saptamani vom incepe sa discutam dosarele pestilor cei mari", a spus Ticu Dumitrescu, mentionand ca a obtinut permisiunea premierului Tariceanu pentru publicarea listelor cu ofiteri. Ticu Dumitrescu a adaugat ca cele 31 de dosare de politicieni sosite vara aceasta la CNSAS reprezinta "plevusca". Totodata, Ticu a anuntat ca, desi este "crunt dezamagit" de institutie, nu va pleca din CNSAS, dar ca va demisiona din comisia prezidentiala privind cercetarea crimelor comunismului.

Legea trebuie schimbata in punctele esentiale

Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, a afirmat ieri ca Legea CNSAS, si nu Colegiul, ii spala pe cei care sunt spalati, iar aceasta trebuie schimbata "in anumite aspecte esentiale". Intrebat totusi daca actul normativ este bun, Ionescu a raspuns ca "este foarte bun". ßi Cazimir Ionescu a pledat, de la masuta de pe trotuarul din fata institutiei, pentru transparentizarea institutiei si a subliniat ca este "perfect de acord cu accesul presei la lucrari". In plus, reprezentantul Colegiului si-a exprimat dorinta ca Legea sa delimiteze clar suspectii de politie politica in trei categorii: "cei care au facut politie politica, colaboratorii cu angajament semnat si Alba-ca-Zapada".

Scurgerile de informatii vor fi anchetate

Ionescu a mai spus ca le va cere procurorilor sa ancheteze scurgerile de informatii din institutie in legatura cu mai multe dosare ale unor oameni politici, din care presa a aflat fie detalii interne, fie chiar deciziile inaintea celor vizati de acestea. El a subliniat ca membrii Colegiului au oricum "telefoanele monitorizate", asa ca "nu le va fi greu anchetatorilor sa stabileasca cine si ce anume a divulgat". Totodata, Ionescu a criticat dur compartimentele tehnice ale institutiei si in special pe cel juridic, care, invocand cutuma potrivit careia argumentatia juridica se transmite oral, nu scris, refuza sa-i ajute pe membrii Colegiului.

Stanoiu a dat din nou pe la CNSAS

Senatoarea PSD Rodica Stanoiu a mai petrecut ieri trei ore in sediul CNSAS pentru a studia notele informative in care apare numele sau. Stanoiu a venit insotita de doua garzi de corp, care purtau unul o uniforma asemanatoare celei folosite de angajatii brigazilor speciale ale Politiei si Jandarmeriei, iar celalalt, pantaloni de camuflaj, si care au protejat-o de jurnalisti si a refuzat sa dea vreo declaratie. In cazul Rodicai Stanoiu, CNSAS nu a dat inca un verdict, aceasta urmand sa mai fie chemata la o noua audiere la Colegiu in perioada urmatoare.