Parafarea aliantei dintre Partidul Democrat si Partidul Social Democrat i-a scos din tatani pe liberali. Constienti deja ca integrarea in Uniunea Europeana este echivalenta cu destramarea actualei puteri, liberali au luat pozitie fata de miscarea oarecum surprinzatoare a PD-ului, care a descoperit peste noapte un aliat de nadejde in persoana social-democratilor, atat de "curtati" in ultima vreme de procurorii anti- coruptie. Ingrijorati cu privire la soarta parlamentara a partidului lor (PNL risca, potrivit unelor voci, sa nu mai prinda pragul electoral la viitoarele alegeri), urmasii lui Bratianu au trecut la atacuri la baioneta impotriva lui Basescu, stapanul absolut al democratilor. Ultimul episod: "Basescu este un presedinte comunist", rostire a liberalilor care deja isi fac bagajele pentru opozitie.
Ultima Reuniune a Tineretului Liberal, desfasurata ieri la Palatul Parlamentului, a prilejuit un nou atac viguros al liberalilor impotriva partenerilor de guvernare, prin infierarea paratrasnetului democratilor, presedintele Traian Basescu. Deputatul Crin Antonescu si presedintele liberalilor bucuresteni, incomodul Ludovic Orban, i-au criticat pe democrati pentru colaborarea cu PSD si l-au caracterizat pe Traian Basescu drept un presedinte comunist. Orban si Antonescu au preluat teza lansata de eminenta cenusie a liberalilor, senatorul Puiu Hasotti, care a spus la un moment dat ca Basescu nu ar fi ajuns presedinte fara ajutorul PNL. Luati de valul retoricii, cei doi au savarsit o oarece greseala, sustinand, nici mai mult, nici mai putin, ca liberalii ar trebui sa intre in opozitie: "Eu cred ca PNL trebuie sa fie pregatit sa dea piept cu electoratul ca Partidul National Liberal", a spus Orban. Acesta a continuat afirmand ca "trebuie sa ne asumam oricand si sa fim pregatiti oricand pentru orice fel de conjunctura defavorabila, care sa duca la prabusirea actualului Guvern si la o eventuala rupere a Aliantei si a coalitiei de guvernamant. Si opinia mea, pe care am impartasit-o si colegilor mei, este ca PNL, in cazul in care Guvernul Tariceanu cade in urma unei motiuni de cenzura sau in urma vreunui alt procedeu aflat la limita Constitutiei, trebuie sa ramana in opozitie si sa inceapa sa construiasca singur un viitor pentru Romania".

PNL trebuie sa-si ia soarta in maini si sa riposteze inteligent

Sarcasmul lui Orban nu putea lua liber cu un prilej atat de important si a creionat un tablou extrem de caustic asupra lui Traian Basescu: "Daca nu exista PNL, Traian Basescu s-ar fi aflat astazi, probabil, in locul lui Adrian Nastase, dand cu subsemnatul la Parchet despre casa din strada Mihaileanu". Interesanta si riscanta afirmatia lui Orban, care da astfel de inteles ca Basescu ar fi ferit acum de deranjul procurorilor datorita faptului ca ei, liberalii, sunt la putere si permit justitiei pasuirea presedintelui tarii intr-un caz flagrant de coruptie. Pe de alta parte, liberalii par a acuza un oarece handicap managerial, din moment ce, imbatati de putere, probabil, nu si-au gasit inca un aliat politic, stiut fiind faptul ca actuala coalitie este un firav si artificial colos romanesc cu proteze unioniste europene, singurul liant al acestei guvernari fiind directivele UE. Absolut toate rezultatele sondajelor de opinie, platite sau nu, arata faptul ca liberalii si Tariceanu stagneaza, in cel mai bun caz, iar Basescu ramane favoritul vulgului romanesc. Or, o strategie bazata, in principal, pe aruncarea in fata a intempestivilor Orban si Antonescu, fara sustinerea fatisa a vocilor, din conducerea partidului nu ofera prea multe sanse unui PNL compromis oricum de o guvernare extrem de deficitara. Liberalii ar trebui sa aiba tupeul politic al democratilor si sa iasa in fata cu o alternativa clara, care sa includa si altceva in afara atacurilor fade la adresa presedintelui democrat Basescu.