AGERPRES: CCR despre modificarile la Statutul judecatorilor si procurorilor: Legea in ansamblul sau - constitutionala in raport cu criticile formulate
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a constatat, marti, ca Legea pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor este, in ansamblul sau, constitutionala in raport cu criticile formulate. Potrivit unui comunicat al CCR transmis AGERPRES, Plenul CCR a respins, ca neintemeiata, obiectia de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile mai multor articole din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si legea, in ansamblul sau, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate. Conform aceleiasi surse, Curtea a respins de asemenea, ca inadmisibila, obiectia de neconstitutionalitate privind dispozitiile art.I pct.77 (cu referire la art.52 alin.(3)), pct.108 (cu referire la art.62 alin.(12) si (13)) si pct.112 )(cu referire la art.623) din acelasi act normativ. Pe de alta parte, Plenul CCR a constatat ca mai multe articole din actul normativ, precum si sintagmele:
- comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatilor serviciilor de informatii,
- informare conforma,
- precum si procedurile judiciare, ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale, la solicitarea Ministerului Justitiei, nu ii sunt aplicabile dispozitiile referitoare la interdictiile si incompatibilitatile prevazute la art.5 si art.8 si functia de ministru al Justitiei, sunt neconstitutionale.
In comunicat se precizeaza ca mai multe decizii, printre care si cea privind constitutionalitatea legii in ansamblul sau, au fost luate cu majoritate de voturi, in cazul altor texte fiind inregistrata unanimitate de voturi. Presedintele CCR, Valer Dorneanu, a anuntat, dupa incheierea sedintei de marti, ca au fost admise obiectii care vizau mai ales raspunderea magistratilor.
- Am reusit sa ne pronuntam cu privire la legea privind statutul magistratilor si procurorilor. Solutiile au fost de respingere ca inadmisibile a unor texte care vor fi precizate in comunicate si care se refera la nemotivarea mai ales a criticilor. Am admis o serie de critici care vizeaza critici intrinseci referitoare la mai multe texte din cuprinsul legii. Unele dintre aceste critici care vizau mai ales raspunderea magistratilor au fost admise si am cerut redefinirea erorii judiciare, a relei-credinte si a gravei neglijente. Celelalte texte pentru care am admis obiectia de neconstitutionalitate sunt prevazute in comunicate. Pentru o alta serie de texte am respins ca neintemeiate criticile, a precizat seful CCR.
Intrebat daca au fost respinse sau admise criticile PNL privind competenta presedintelui de numire a procurorilor, Valer Dorneanu a precizat:
- Dupa cum v-am spus, unele din acestea au fost respinse ca nemotivate, iar altele au fost admise si ele privesc practic mai buna definire a impartirii atributiilor intre CSM si presedintele Romaniei. Cu privire la presedinte veti gasi acolo in ce situatii s-a respins. In multe situatii s-a admis pentru ca nu au fost corelate solutiile intre precizarile care exista cu privire la aceste lucru in atributiile CSM-ului si in restul prevederilor legale.

Sursa: AGERPRES