Cotidianul informeaza: Bilant pe Facebook. Lauda lui Tutuianu dupa demisie
Fostul ministru al Apararii Nationale, Adrian Tutuianu, a precizat, pe pagina sa de Facebook, ca pleaca de la minister cu fruntea sus si cu sentimentul muncii indeplinite, prezentand un bilant al mandatului de doua luni in fruntea MApN.
- Au trecut 2 luni si 5 zile de la momentul preluarii mandatului de ministru al Apararii. Au trecut si cateva ore de la inaintarea demisiei din aceasta functie. Nu vreau sa insist asupra acestei decizii si nici a motivatiei, ori a contextului in care s-a produs demisia.
Vreau, insa, sa vorbesc despre faptul ca am avut onoarea sa lucrez alaturi de specialisti ai Armatei Romane. Cu acest prilej, vreau sa le multumesc tuturor celor cu care am lucrat si care au inteles, rapid, ca o functie de demnitate publica, dar, mai ales, cea de Ministru al Apararii Nationale, nu inseamna cunoasterea realitatii din birou. Ci, din teren! Am vizitat unitati militare din judetele Dolj, Galati, Dambovita, Constanta, Braila, Tulcea, Timis, Buzau, Vrancea, luand contact, direct, cu realitatile din teren. Am avut ocazia sa cunosc bucuriile si necazurile, neajunsurile si dorintele, dar si sa prioritizez liniile de actiune ale Ministerului Apararii, avand drept scop: respectarea obligatiilor asumate de Romania in relatie cu Aliatii, dar si respectul fata de militari. #Militarii imi spuneau ca sunt singurul ministru care a mers, la pas, prin unitatile militare din garnizoane. Daca este asa sau nu, nu stiu. Stiu doar ca eu am facut-o!
Intelegand importanta deciziei politice cu privire la planul de inzestrare a Armatei am initiat intalniri cu reprezentantii industriei de aparare din #Romania, astfel incat sa revitalizam acest domeniu, dar si sa asiguram dezvoltarea si cresterea economica a Romaniei; elemente prevazute in programul de guvernare. In toate discutiile purtate cu reprezentantii unor companii straine, dar si cu Ambasadorii statelor pe care i-am primit la sediul #MApN, am sustinut importanta dezvoltarii economice a Romaniei, crearea de noi locuri de munca, promovand transferul tehnologic si necesitatea dezvoltarii de noi tehnologii militare in Romania. M-am implicat activ in procedurile de inzestrare cu rachete HIMARS, rachete PATRIOT, corvete multufunctionale si transportorul blindat. De asemenea, am contribuit si la procesul de revitalizare a Institutului Cantacuzino, un brand romanesc, cu o istorie de aproape un secol si cu multe performante atinse, care are un rol strategic national si regional in asigurarea independentei Romaniei in domeniul productiei de vaccinuri. La fel am procedat si cu proiectele vizand modernizarea Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central Dr. Carol Davila. Nu in ultimul rand, mi-am propus reinfiintarea unor licee si scoli militare prin care sa asiguram necesarul de specialisti in diverse domenii cheie in Armata Romana. Si, ca o ironie a sortii, astazi, 6 septembrie, dupa momentul demisiei, solicitarea Romaniei cu privire la achizitionarea sistemului HIMARS a trecut de Congresul SUA, urmand, la fel ca in cazul sistemului PATRIOT, sa se inceapa discutiile tehnice si specifice in urma carora se va configura, pana la ultimul detaliu, sistemul ce va intra in dotarea Armatei Romane. Pe foarte scurt, aceasta este activitatea din cele 2 luni si 5 zile de mandat intr-un minister in care singura politica este cea de aparare a tarii. Activitatea, in extenso, se afla pe website-ul Ministerului Apararii Nationale. Repet! Plec cu fruntea sus! Plec cu sentimentul muncii indeplinite!, a scris Tutuianu pe contul sau de pe pagina de Facebook.