Libertatea informeaza: Alegeri locale partiale in 49 de localitati din 32 de judete, pe 11 iunie 2017. Unii primari au devenit parlamentari, altii au fost condamnati
Alegeri locale partiale, pe 11 iunie 2017. In 49 de unitati administrativ-teritoriale din 32 de judete vor avea loc in data de 11 iunie alegeri locale partiale pentru functia de primar, din mai multe motive. Unii edili au fost alesi parlamentari la scrutinul din decembrie 2016, altii au fost condamnati pentru diferite infractiuni si, astfel, nu-si mai pot exercita mandatul.Campania electorala a inceput pe 27 mai, cu 15 zile inainte de data alegerilor, si se incheie pe 10 iunie, la ora 07.00. Depunerea candidaturilor pentru functia de primar a avut loc in perioada 16 - 22 mai, iar contestatiile la candidaturi se pot depune pana pe 24 mai si se solutioneaza in termen de 24 de ore. Candidaturile raman definitive in data de 28 mai. Listele electorale permanente se tiparesc pana cel tarziu pe 9 iunie, cu doua zile inaintea datei alegerilor. Votarea va incepe pe 11 iunie, la ora 07.00 si se va inchide in aceeasi zi, la ora 21.00. Conform Legii 115/2015, pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul sau resedinta, dupa caz. Alegatorii pot vota numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea si unde sunt inscrisi in lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara.
Alegeri locale partiale, pe 11 iunie 2017. Acestea se vor desfasura in urmatoarele circumscriptii electorale:
- judetul Botosani - comuna Vlasinesti
- judetul Brasov - orasul Rasnov
- judetul Braila - comuna Viziru
- judetul Caras-Severin - comuna Lapusnicu Mare
- judetul Calarasi - orasul Lehliu Gara si comuna Unirea
- judetul Constanta - comuna Nicolae Balcescu
- judetul Dolj -municipiul Craiova si comuna Isalnita
- judetul Gorj - municipiul Targu Jiu si comuna Dragutesti
- judetul Harghita - comuna Siculeni
- judetul Hunedoara - municipiul Lupeni si comuna Salasu de Sus
- judetul Ialomita - orasul Amara, orasul Fierbinti Targ si orasul Tandarei
- judetul Iasi - comuna Sipote
- judetul Ilfov - comuna Jilava
- judetul Maramures - orasul Ulmeni si orasul Baia Sprie
- judetul Mehedinti - comuna Simian si comuna Godeanu
- judetul Neamt - municipiul Roman, comuna Pipirig si comuna Baltatesti
- judetul Olt - comuna Osica de Sus si comuna Sprancenata
- judetul Prahova - orasul Busteni, orasul Baicoi, comuna Dumbrava si comuna Calugareni
- judetul Salaj - comuna Fildu de Jos
- judetul Sibiu - comuna Marpod
- judetul Suceava - comuna Iacobeni si comuna Siminicea
- judetul Teleorman - comuna Olteni
- judetul Timis - comuna Denta
- judetul Tulcea - comuna Beidaud
- judetul Vaslui - comuna Fruntiseni
- judetul Valcea - comuna Bujoreni
- judetul Vrancea - comuna Jaristea.
Pentru pregatirea, organizarea si desfasurarea in bune conditii a alegerilor locale partiale din data de 11 iunie a fost aprobata suplimentarea din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2017, a bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 7.649.000 lei, precum si a bugetului Secretariatului General al Guvernului pentru Institutul National de Statistica cu suma de 150.000 lei, potrivit hotararilor de guvern adoptate in vederea alegerilor locale partiale. Primarii sunt obligati sa monteze cel putin un panou electoral si in fiecare sat apartinator sau localitate componenta din unitatea administrativ-teritoriala respectiva. Utilizarea locurilor de afisaj electoral este permisa partidelor politice, aliantelor politice si aliantelor electorale sau organizatiilor minoritatilor nationale care participa la alegeri si candidatilor independenti. Afisajul electoral este interzis in alte locuri decat cele stabilite si sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat. Cu 48 de ore inainte de ziua votarii este interzisa prezentarea de sondaje de opinie si, de asemenea, se interzice difuzarea de spoturi de publicitate electorala, invitarea sau prezentarea candidatilor in programe, sau comentarii privind campania electorala, iar in ziua votarii este interzisa prezentarea, inainte de ora 21.00, a sondajelor realizate la iesirea de la urne.