Pe pagina de facebook a lui Sergiu Mihalcea puteti citi un articol intitulat: ROMANIA PRINSA IN LAT
ANALIZA consecintelor intalnirii de acum doua zile, a d-lui Vladimir Putin cu Premierul Ungariei, dl Viktor Orban.
Dl Putin a zburat spre Budapesta cu unul din cele 3 avioane prezidentiale identice care au decolat din 3 orase separate ale Rusiei. Nici un oficial nu a stiut in care avion este presedintele. In spatiul ungar, aeronava oficiala a fost insotita de 3 avioane de lupta pentru care NATO si-a dat aprobarea. Am inceput cu un detaliu trivial. Caci, va plac trivialitatile. Insa, dl Putin a vizitat Ungaria pentru 2 chestiuni:
1. I-a anuntat in fata presei pe oficialii unguri ca Rusia e gata sa ofere in totalitate costul extinderii centralei lor nucleare, Paks, adica 12 miliarde de euro.
2. Au pregatit reinnoirea contractului de gaze.
Vreau sa stiti ca ungurii platesc doar consumul de gaze, fara suprapret. Strategic si diplomatic pentru Romania, trecerea Rusiei peste Romania, ca o tara-ghimpe atat pentru Ungaria, cat si pentru Rusia, ar trebui sa preocupe mai ales diplomatia romaneasca. Ceea ce nu s-a enuntat fatis a fost ca Rusia si Ungaria au batut palma in fata intereselor comune in regiune. Asta arde cu adevarat, doamnelor si domnilor! Politica este atat de prost reliefata in tara noastra, incat legati la ochi ne indreapta istoria mereu cu capul in zid. Este un haos in jur. Noi credem ca este din cauza problemelor noastre interne. Ca a dat Guvernul Grindeanu o ordonanta in plus sau in minus? Sa fim seriosi. Destabilizarea Guvernelor si a vietii sociale a tarilor precum Romania este problema de politica secreta la nivelul statelor-imperiu precum Rusia sau America. Sper ca mai multa lume citind articolele mele sa inteleaga faptul ca politicul nostru raspunde doar la impusurile din exterior. Doar in urma cu 3 ani, Rusia a anexat Crimeea. Unde este Crimeea? La o aruncatura de bat in Marea Neagra. Ce s-a intamplat cand Occidentul a provocat o REVOLUTIE in Ucraina, care DOREA SA INTRE IN NATO? Rusii au intrat cu forta si au tinut Ucraina pe loc. Va aduceti aminte cum dl Traian Basescu a fost facut presedinte in tandem cu domnul Viktor Yushchenko? Amandoi au fost facuti presedinti cu ocazia unor MISCARI DE STRADA ABSOLUT SPONTANE intitulate REVOLUTII PORTOCALII. Ce s-a intamplat? Presedintele Ucrainei a fost otravit parca simbolic cu un ierbicid otrava intitulat AGENT ORANGE folosit si in Vietnam. Oare cine l-o fi otravit? Rusia lucreaza foarte mult simbolic. Va intrebati oare ce ne asteapta? Acum 2 ani au aparut in presa din Moscova cateva harti ale Europei asa cum o vede Rusia in 2035. Cum apare acolo Romania? Transilvania este anexata Ungariei, iar in contrapartida i se ofera Moldova. Eu va atentionez ca aceasta unire cu Moldova sa o priviti si invers. NU Moldova se uneste cu Romania, ci Romania se uneste cu tara Moldova deplin subordonata comunistilor inca de acum. Adica, tot vorbiti de unirea asta. Dar ea are doua capete. Si cred ca ironia sortii va veni de prinderea gresita a capului. Este o fasie dupa Moldova care se numeste Transnistria. Ea este luata tot de Rusia. Acesta nu sunt vise. Sunt planuri. Am sa va aduc in atentie un discurs al liderului Putin peste care presa occidentala trece intentionat in graba. Dupa ce dl Putin a anexat Crimeea, in martie 2004 a tinut un discurs de o ora in fata Parlamentului. In discursul acela este cheia in care Rusia vede viitorul sau in Europa. A spus asa:
- Au fost o serie de revolutii colorate controlate. E de la sine inteles, ca oamenii din acele tari, unde au avut loc aceste revolutii controlate, erau satui de tiranie si saracie si de lipsa sperantei, DAR DE ACESTE SENTIMENTE S.AU FOLOSIT ORGANIZATORII INTR.UN MOD CINIC. Si de aceea, in loc de democratie si libertate, acolo este haos si izbucniri de manifestatii. Intelegeti intre cine si cine stam, prietenii mei? Intelegeti de ce credem ca noi hotaram ca vrem manifestatii? Pe cand destituirea nobila a puterii guvernamentale este plan! Eu vreau sa fim niste oameni cu intelegere solida a realitatii. In acel discurs cu ocazia lipirii pur si simplu a Crimeei, presedintele Putin a lansat clar ideea ca Rusia isi va lua pamantul Mamei Rusii inapoi ca o alipire la un destin sfant, ancorat ortodox si misionar. Aceasta este politica ce se face in jurul nostru. Si am considerat ca e necesara o analiza serioasa a evenimentelor politice externe dintr-un punct de vedere obiectiv.
P.S. Acum cateva zile, un ambsador NATO a luat cuvantul, o doamna sexy parlamentara, si a propus ca Rusiei sa i se retraga sanctiunile economice in Europa atunci cand Rusia va reda independenta Crimeei. Este cea mai buna gluma ca sa vorbeasca o femeie cu Rusia. Replica la Kremlin cu singuranta a fost: oare ce culoare au chilotii, doamnei ambasador? Ca sa nu uit. Inainte de vizita dlui Putin la Budapesta a dat un interviu presei dl Viktor Orban. Si a spus dl Orban ca la masa negocierilor cu presedintele Putin si in special cu diplomatia rusa nu poti sti la ce sa te astepti, doar la Parlamentul European isi spun unii altora HELLO ANGELA, HELLO FRANCOIS, de parca toti sunt prieteni de bere. Cu Rusii nu prea se vad sentimentele nici pe fata, nici in fapte. Seara buna.
de Sergiu Mihalcea